Σημαντική διάκριση για τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σημαντική διάκριση για τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σημαντική διάκριση, ανάλογη της διεθνούς και εγχώριας δικαστικής του πορείας αλλά της υψηλής του νομικής κατάρτισης, απονεμήθηκε στον κ. Ιωάννη Σαρμά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική διάκριση, ανάλογη της διεθνούς και εγχώριας δικαστικής του πορείας αλλά της υψηλής του νομικής κατάρτισης, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στην ομόφωνη απόφαση της επιτροπής που αποφάσισε την τιμητική του διάκριση, τονίζεται η διεθνής δικαστική του καριέρα καθώς υπηρέτησε επί μία δεκαετία και πλέον στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ ειδική μνεία γίνεται στη δικαστική του διαδρομή και την επιστημονική του επάρκεια.

Στην απόφαση για την αγόρευση του ως επίτιμος διδάκτορας, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο κ. Σαρμάς, πρόκειται «προδήλως μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής νομικής επιστήμης, με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση και με εξίσου σημαντική διπλή δράση ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός και εφαρμοστής του δικαίου, αλλά και ως θεωρητικός με ενεργό και εξαιρετικά πλούσια συμμετοχή στην έρευνα, τη βιβλιογραφία και τον επιστημονικό διάλογο».

Το τιμώμενο πρόσωπο προσφώνησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης και ο έπαινος στον κ. Σαρμά απονεμήθηκε από τον καθηγητή του ΑΠΘ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ η αντιφώνηση – ομιλία από το τιμώμενο πρόσωπο είχε θέμα: «Όρια και περιθώρια της εξουσίας του δικαστή να απονέμει Δικαιοσύνη».

Το βιογραφικό του κ. Σαρμά

Ο κ. Σαρμάς, γεννήθηκε στην Κω το 1957. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979). Έλαβε υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα Δημόσια Οικονομικά (1983-1985) στο Πανεπιστήμιο Paris II, στο οποίο και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (1981-1985). Το 1990 εξέδωσε τη μελέτη «Η Συνταγματική και Διοικητική Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας»

Συμμετείχε και πρώτευσε στους εισαγωγικούς διαγωνισμούς του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1987 έως το 1993 υπήρξε δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το 1993 διορίστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το 2010-2019 υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και την πενταετία 2014-2019 ως πρόεδρος του 3ου Τμήματος. Το 2019 επελέγη  πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή θητεία.

Τέλος, υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002-2013).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT