Έρευνα: «Η ανακύκλωση δεν γίνεται σωστά»

Έρευνα: «Η ανακύκλωση δεν γίνεται σωστά»

Οι κάτοικοι της Αττικής θεωρούν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι είναι ντροπή που υπάρχουν ακόμη χωματερές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα διαχείρισης αλλά και ενημέρωσης διαπιστώνουν οι πολίτες όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και την ανακύκλωση. Ενδεικτικά, το 81% πιστεύει ότι η ανακύκλωση των απορριμμάτων δεν γίνεται σωστά, ενώ παράλληλα μόνο ένας στους τρεις πολίτες γνωρίζει ποιο είδος σκουπιδιών πρέπει να καταλήγει στον καφέ κάδο. Tι πιστεύουν αλλά και τι γνωρίζουν πραγματικά οι πολίτες της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το αντικείμενο της έρευνας που πραγματοποίησε η Metron Analysis για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να σχεδιαστούν αποδοτικότερα οι πολιτικές ενημέρωσης και διαχείρισης.

Οι πολίτες της Αττικής εκτιμούν ότι τα σκουπίδια και η διαχείρισή τους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά. Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί «πολύ σοβαρό» ή «αρκετά σοβαρό» το θέμα της καθαριότητας και των σκουπιδιών, και το 68% εκτιμά ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα της διαχείρισης. Το 76% θεωρεί ότι οι χωματερές είναι ντροπή για όλους μας, το 63% ότι τα σκουπίδια στην περιοχή του είναι πολλά και το 79% πιστεύει ότι το σύστημα διαχείρισης πρέπει να αλλάξει.

Παράλληλα όμως, όπως φαίνεται, και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Συγκεκριμένα, μόνον ο μπλε κάδος έχει καταγραφεί πλήρως ως «κάδος ανακύκλωσης» στη συνείδηση των πολιτών. Στον πράσινο κάδο δεν είναι πλέον σαφές τι σκουπίδια βάζουμε, εφόσον ένας στους τέσσερις απαντάει «απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται» και το 38% απαντάει «γενικά σκουπίδια». Το 61% δεν γνωρίζει τι είδους απορρίμματα καταλήγουν στον καφέ κάδο (βιοαπόβλητα). Το 67% απάντησε ότι δεν γνωρίζει με τι τρόπο θα μπορούσε να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει, ενώ το 90% δηλώνει ότι κάνει προσπάθεια. Τέλος, το 76% δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση όσον αφορά το πώς διαχωρίζονται τα απορρίμματα και τι ανακυκλώνεται, και το 91% ζητάει περισσότερους κάδους ανακύκλωσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά και online σε δείγμα 1.402 ατόμων το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή