Το μυστήριο της δεύτερης πυρκαγιάς στη Βούλα

Το μυστήριο της δεύτερης πυρκαγιάς στη Βούλα

Το χρονικό της πυρκαγιάς που άρχισε από την Ανω Γλυφάδα και παρά την έγκαιρη επέμβαση έφτασε σε Βούλα και Βάρη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φωτογραφίες μαρτυρούν ότι η φωτιά έγινε αντιληπτή εγκαίρως. Στις 12.57 του περασμένου Σαββάτου, η Ανέλια Σαμαροπούλου πεζοπορούσε στον Υμηττό όταν είδε πιο χαμηλά γκρίζο καπνό, έξω από την αριστερή πλευρά της περίφραξης υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ στην Άνω Γλυφάδα.

Φλόγα δεν ήταν ακόμη ορατή. Πέρα από ακαθάριστα ξερόχορτα ολόγυρα, σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε πλούσια βλάστηση. Φωτογράφισε την αρχική εστία από μακριά και κάλεσε αμέσως τους εθελοντές στο πυροφυλάκιο της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Εκείνοι ενημέρωσαν την Πυροσβεστική και έσπευσαν στο σημείο. Η πυρκαγιά ξέφυγε προς την κορυφογραμμή και απαιτήθηκαν πολύωρες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή και αναμένεται το πόρισμά τους για να διευκρινιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν από τη δική τους πλευρά ότι δεν έχουν εντοπίσει κάποια βλάβη ή πρόκληση σπίθας σε τμήμα του δικτύου τους και περιμένουν τις διαπιστώσεις της Πυροσβεστικής.

Το μυστήριο της δεύτερης πυρκαγιάς στη Βούλα-1
Οι πρώτοι καπνοί στην Ανω Γλυφάδα σε φωτογραφία που τράβηξε στις 12.57 η Ανέλια Σαμαροπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα του 8ου πυροσβεστικού σταθμού έφτασαν στο σημείο 12 λεπτά μετά την αναγγελία πυρκαγιάς και στις 13.17 ζήτησαν ενίσχυση με εναέρια μέσα. Σε 20 λεπτά απογειώθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για κατάσβεση, καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Ακολούθησαν κατά κύματα και άλλα πτητικά μέσα για να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε στη θέση Κρεμαστός Λαγός.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δηλώνει στην «Κ» ότι πυροσβεστικά μηχανήματα του δήμου ήταν τα πρώτα που επιχείρησαν στην αρχική εστία, πριν φτάσει εκεί, λίγα λεπτά αργότερα, η Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά, όμως, συνέχισε την πορεία της ψηλότερα, ενώ αργότερα εκδηλώθηκε άλλη φωτιά στη θέση Κρεμαστός Λαγός, περίπου τρία χιλιόμετρα πιο μακριά, και κατευθύνθηκε προς τη Βάρη.

Από την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής αποκλείουν η δεύτερη εστία να προέκυψε από το φαινόμενο της κηλίδωσης, δηλαδή από τη μεταφορά καύσιμης ύλης με τη βοήθεια του ανέμου σε άλλα άκαυστα σημεία. Τα αίτια της δεύτερης εστίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες με τις ριπές των ανέμων και το ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραναν τις προσπάθειες και η φωτιά περιορίστηκε σε έξι με επτά ώρες. «Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα», είπε σε ενημέρωση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή