Τέσσερα χρόνια για τον εμπρησμό στη Μόρια

Τέσσερα χρόνια για τον εμπρησμό στη Μόρια

Μειώθηκε κατά ένα έτος η ποινή φυλάκισης για τους δύο Αφγανούς, που κρίθηκαν ένοχοι σε δεύτερο βαθμό για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε κατά ένα έτος η ποινή φυλάκισης για τους δύο Αφγανούς, που κρίθηκαν ένοχοι σε δεύτερο βαθμό για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020. Χθες το Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Βορείου Αιγαίου εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό τους 18χρονους σήμερα Αφγανούς, που κατηγορούνταν για «εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για τον άνθρωπο, και από τον οποίο προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας». Λόγω της ταυτότητας του δικαστηρίου (Ανηλίκων) η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία 26 μαρτύρων κατηγορίας (αστυνομικοί, πυροσβέστες, ελαιοκτηματίες της Μόριας, περίοικοι, διοικητικά στελέχη του καταυλισμού) και τριών υπεράσπισης. Τον Μάρτιο του 2021 το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων τούς είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, η οποία μειώθηκε χθες σε τέσσερα χρόνια, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος.

Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκαν την 9η Σεπτεμβρίου 2020, προκάλεσαν την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο να μένουν στους δρόμους μέχρι να κατασκευαστεί ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ που λειτουργεί έως σήμερα στη Μυτιλήνη.

Οι δύο Αφγανοί θα οδηγηθούν εκ νέου στη φυλακή Αυλώνα σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Ωστόσο, ο ένας εκ των ενόχων αφήνεται ελεύθερος με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ανηλίκων Αθηνών και ο άλλος θα εμφανιστεί στις 5 Ιουλίου στο ίδιο δικαστήριο.

«Η ακροαματική διαδικασία κατέδειξε την ενοχή τους, το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους αυτούς που υπέφεραν τόσα χρόνια από το μεταναστευτικό και εκείνους που κινδύνευσαν εκείνο το βράδυ να καούν», τόνισε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, δικηγόρος ιδιοκτήτη αποθήκης στη Μόρια που υπέστη ζημιά ενός εκατομμυρίου ευρώ. «Ο πρώτος εκ των ενόχων είχε θετική εισήγηση για τη μετεγκατάστασή του σε χώρα της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά και ο δεύτερος πριν από την πυρκαγιά περίμενε το εισιτήριό του γιατί είχε εγκριθεί η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης. Συνεπώς δεν είχαν κίνητρο για την πυρκαγιά», ανέφερε η δικηγόρος τους, Βίκυ Αγγελίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή