Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ανατροπή στην έρευνα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ανατροπή στην έρευνα

Ανατράπηκαν τα δεδομένα στη δικαστική έρευνα για την περυσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη, που μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατράπηκαν τα δεδομένα στη δικαστική έρευνα για την περυσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη, που μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που προΐστανται της διαδικασίας ζήτησαν πίσω τον φάκελο της υπόθεσης από την 9η ανακρίτρια, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την έρευνα.

Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση της είδησης ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, 147 στελέχη της Πυροσβεστικής, βαθμοφόροι και μη, είχαν κληθεί από την ανακρίτρια να δώσουν ανωμοτί κατάθεση ως οιονεί κατηγορούμενοι για την αντίδρασή τους στην περυσινή καταστροφική πυρκαγιά. Μεταξύ αυτών ήταν αξιωματικοί του σώματος που επιχειρούσαν στο πεδίο, επιτελικά στελέχη από το κέντρο επιχειρήσεων, ακόμα και οδηγοί, όπως δηκτικά σχολίαζαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα πηγές από την Πυροσβεστική. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», προκύπτει ότι οι πυροσβέστες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για ιδιαίτερα βαριά αδικήματα, και πιο συγκεκριμένα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια αλλά και του εμπρησμού δάσους από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άνθρωπο.

Η είδηση για την κλήση σε ανωμοτί 107 στελεχών του σώματος έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή και, όπως μαρτυρεί η εξέλιξη των γεγονότων, πυροδότησε εξελίξεις. Οπως αποκαλύπτει η «Κ», τη Δευτέρα οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών, που προΐστανται της προκαταρκτικής εξέτασης, ζήτησαν και πήραν πίσω τον φάκελο της υπόθεσης από την 9η ανακρίτρια, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την έρευνα, αποστέλλοντας, μεταξύ άλλων, τις κλήσεις για ανωμοτί στους 147 πυροσβέστες.

Αφορμή, η κλήση από την ανακρίτρια 147 στελεχών της Πυροσβεστικής να δώσουν ανωμοτί κατάθεση ως οιονεί κατηγορούμενοι.

Τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη εξέλιξη; Νομικοί κύκλοι και πηγές μέσα από την Πυροσβεστική διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι εποπτεύοντες την έρευνα επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα αποστασιοποίησης από τους χειρισμούς της ανακρίτριας, αναλαμβάνοντας αυτοί να επιλέξουν, τελικά, πόσοι και ποιοι θα κληθούν τελικά να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.

Στο θέμα είχαν αναφερθεί και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Σε σχετική ανακοίνωσή τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «σύντομα θα ψάχνουμε να βρούμε πυροσβέστες να επιχειρήσουν, καθώς, ξεκινώντας το πρωί από τα σπίτια τους, πέρα από τους κινδύνους ζωής που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, θα αναλογίζονται ότι στο τέλος της ημέρας είναι διόλου απίθανο να βρεθούν κατηγορούμενοι για τη δουλειά τους, σαν να πρόκειται για κοινούς εγκληματίες που λειτουργούν με δόλο».

Ανάμεσα σε όσα περιέχονται στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης είναι η τεχνική έκθεση του Ανδριανού Γκουρμπάτση, πραγματογνώμονα του Συνεταιρισμού Ιπποκρατείου Πολιτείας. Στο πόρισμά του ο κ. Γκουρμπάτσης επισημαίνει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κολόνα υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, ενώ επισημαίνει επιχειρησιακά λάθη και αστοχίες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Στο ίδιο συμπέρασμα αναφορικά με τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς κατέληξε και η έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή