Σακελλαροπούλου: «Απόλυτο δικαίωμα η ελευθερία έκφρασης, έλεγε ο Τσακυράκης»

Σακελλαροπούλου: «Απόλυτο δικαίωμα η ελευθερία έκφρασης, έλεγε ο Τσακυράκης»

Η φιλία της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Σταύρο Τσακυράκη είναι γνωστή, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μιλήσει αρκετές φορές για την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου ακαδημαϊκού.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλία της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Σταύρο Τσακυράκη είναι γνωστή, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μιλήσει αρκετές φορές για την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου ακαδημαϊκού. Προχθές, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στον Σταύρο Τσακυράκη στην εκδήλωση για τη νέα έκδοση του βιβλίου «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά. «Ο Τσακυράκης υποστήριζε με πάθος ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι το απόλυτο δικαίωμα, δικαίωμα “βαρέων βαρών”, όπως είχε πει χαρακτηριστικά», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Οι πολίτες, έλεγε, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν την εξουσία, ως απόρροια της λαϊκής κυριαρχίας. Και αυτό επιτυγχάνεται με την άσκηση κριτικής, όσο σφοδρή κι αν είναι αυτή».

Η κ. Σακελλαροπούλου τίμησε τον αείμνηστο ακαδημαϊκό στην παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε δύο χαρακτηριστικές φράσεις του Τσακυράκη που αφορούν την άσκηση κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα. «Εχω απόλυτο δικαίωμα να εκφράσω την καταφρόνησή μου προς κάθε κρατική αρχή: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, τους πάντες». Και επιπλέον: «Την αντίληψη ότι ο δικαστής είναι τελικός κριτής κάθε απόφασης σε μια κοινωνία και συγχρόνως υπεράνω κριτικής τη θεωρώ προβληματική για τη δημοκρατία». Με αφορμή το βιβλίο που ουσιαστικά αναζητά τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης η κ. Σακελλαροπούλου έθιξε και το ζήτημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης μπορεί να στηριχθεί η διαιώνιση των fake news», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Το ζήτημα των fake news και της αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων, με παράλληλο σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, έχει μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια τη δημοκρατία, με γεωστρατηγικές μάλιστα διαστάσεις που πλέον δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει».

Κλείνοντας, η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο, την Ιωάννα Τουρκοχωρίτη και τον Πάσχο Μανδραβέλη για τη συμβολή τους στη νέα έκδοση, «η οποία προσφέρει το πολύτιμο αυτό έργο του Σταύρου Τσακυράκη και στις επόμενες γενιές που δεν είχαν τη μεγάλη τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή