Η Αθήνα μπορεί να μεταμορφωθεί

Η Αθήνα μπορεί να μεταμορφωθεί

Νέο πρόγραμμα εξωραϊσμού των προσόψεων των κτιρίων της πρωτεύουσας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα θα άλλαζε θεαματικά αν οι προσόψεις των κτιρίων της ήταν καθαρές, φρεσκοβαμμένες, σωστά συντηρημένες. Θα άλλαζε ως διά μαγείας η εμπειρία του διαβάτη και του επισκέπτη στην πόλη, αν τα κτίρια ενσωμάτωναν την έννοια του σεβασμού και της καλαισθησίας, όπως θα άλλαζε ακόμη πιο πολύ η ποιότητα της πόλης αν έφτιαχνε τις ταράτσες της… Αλλά αυτό είναι ένα επόμενο κεφάλαιο. Οι προσόψεις στην Αθήνα είναι πονεμένη ιστορία. Αυτή η διάσταση που κρατάει την πόλη σε μια γκρίζα ζώνη υπανάπτυξης έχει πολλές παραμέτρους, κοινωνικές και οικονομικές, κυρίως, όμως πολιτισμικές. Αν δείτε φωτογραφίες της δεκαετίας του 1950 στην πλατεία Συντάγματος ή σε κεντρικές λεωφόρους, θα δείτε νεοκλασικά κτίρια με προσόψεις καλυμμένες από διαφημιστικές επιγραφές.

Εκτοτε όμως η Αθήνα έχει ενσωματώσει μεγάλη εμπειρία. Ηδη από το 2004 (όταν επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη είχε εγκαινιαστεί ένα πρόγραμμα ευπρεπισμού των προσόψεων) είχαμε διαπιστώσει ότι «μπορούμε όταν πρέπει»… Και τώρα «πρέπει» και πάλι, καθώς η απόσταση σε ζητήματα δημοσίου χώρου και αστικού πολιτισμού ανάμεσα στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ευρώπης έχει μεγαλώσει πολύ. Μόνο κάποιες περιοχές βαλκανικών πρωτευουσών έχουν τόσο κακοποιημένα κτίρια, αλλά και πάλι η Αθήνα ως σύνολο υπολείπεται, παρότι η ποιότητα των κτιρίων της –τουλάχιστον στις κεντρικές και παλαιές περιοχές– είναι αξιόλογη.

Η Αθήνα μπορεί να μεταμορφωθεί-1
Η ανανέωση της πρόσοψης των ετοιμόρροπων κτισμάτων, διατηρητέων και μη, θα ωφελήσει την πόλη κοινωνικά, οικονομικά, τουριστικά, ψυχολογικά. [ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]

 

Ανάγκη να ανατραπεί η εικόνα παρακμής, που σφραγίζει πολλές περιοχές του κέντρου.

Στην Αθήνα μπορεί να μη γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της συμβίωσης και μπορεί οι νόμοι να εφαρμόζονται κατά βούληση, αλλά η αξία της ιδιοκτησίας είναι υπέρτατη. Οι πολυκατοικίες και τα κτίρια γραφείων, στα μικρά και κατακερματισμένα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης, δοξάζουν το δικαίωμα στην όποια παράβαση, αμέλεια και αυθαιρεσία στο όνομα του βασιλείου της ατομικής ιδιοκτησίας. Αυτή η διάσταση πολλαπλασιασμένη επί χιλιάδες περιπτώσεις διογκώνει το πρόβλημα των αφρόντιστων κτιρίων στην Αθήνα και το αναγάγει σε σημαντικό πρόβλημα, που πλήττει το κύρος της πόλης και επιτείνει την αρνητική διάθεση απέναντι στον δημόσιο χώρο. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης θα ωφελήσει την πόλη κοινωνικά, οικονομικά, τουριστικά, διπλωματικά, ψυχολογικά. Μια πρωτεύουσα αλλά και οποιαδήποτε πόλη με αυτοσεβασμό οφείλει να αντανακλά αισθήματα περηφάνιας και αυτοεκτίμησης.

Στην Αθήνα, το πλήθος των ετοιμόρροπων κτισμάτων, διατηρητέων και μη, είναι παρακλάδι αυτού του φαινομένου, που αγκαλιάζει το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων. Οι θετικές εξαιρέσεις μάς υπενθυμίζουν την έκταση του προβλήματος. Γενιές ολόκληρες εξοικειώνονται με εικόνες αστικής παρακμής. Οι χιλιάδες πολυκατοικίες της Αθήνας, αλλά και τα πολλά αφρόντιστα –διατηρητέα και μη– παλαιά κτίρια μπορούν να μεταμορφωθούν με σωστές παρεμβάσεις ευπρεπισμού. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων και στον τρόπο της παρέμβασης, ιδίως στις πολυκατοικίες με αρτιφισιέλ.

Η Αθήνα μπορεί να μεταμορφωθεί-2
[ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]

Είναι στο χέρι μας να ανεβάσουμε την Αθήνα, καθώς η παρακμή, ιδίως μετά το 2010, έχει αποτυπωθεί σε όλες τις γειτονιές. Σήμερα που υπάρχει κύκλος επενδύσεων στην πρωτεύουσα και πολλές συνοικίες, όπως η Κυψέλη και το Παγκράτι, συγκεντρώνουν νέους κατοίκους, δεν υπάρχει περιθώριο ολιγωρίας. Ας συμβάλλουμε όλοι για να χαρούμε πρώτοι εμείς την πόλη μας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή