Κόντρα στη Λευκάδα για δύο τουριστικές αξιοποιήσεις

Κόντρα στη Λευκάδα για δύο τουριστικές αξιοποιήσεις

Αναστάτωση στην κοινωνία της Λευκάδας προκαλούν η μετατροπή παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και η μίσθωση του παλαιού τουριστικού περιπτέρου, όλα κοντά στην πρωτεύουσα.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση στην κοινωνία της Λευκάδας προκαλούν η μετατροπή παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και η μίσθωση του παλαιού τουριστικού περιπτέρου, όλα κοντά στην πρωτεύουσα. Τοπικοί φορείς διαμαρτύρονται ότι οι δρομολογούμενες επενδύσεις παραβιάζουν τη νομοθεσία, ενώ εκφράζουν την ανησυχία ότι η παραλία θα καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα και η πρόσβαση των πολιτών θα περιοριστεί. Ο πωλητής και οι μισθωτές των δύο εγκαταστάσεων υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εγκρίσεις, επομένως θα είναι νόμιμες και ότι αυτές θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Η περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας είναι μια μικρή χερσόνησος, μπροστά από την πόλη της Λευκάδας. Στην περιοχή υπάρχει ένα παλαιό κυκλικό τουριστικό περίπτερο και ένα κτίριο λουτρικών εγκαταστάσεων, εγκαταλειμμένα εδώ και 20 χρόνια (ανήκει στο Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο). Και ένα παλαιό οινοποιείο, το οποίο ανήκει στον αγροτικό συνεταιρισμό Λευκάδας (ΤΑΟΛ). Και τα δύο βρίσκονται στην α΄ ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου, σε περιοχή Natura και στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει αναδείξει ανάδοχο, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις. Αφορά τη δημιουργία εστιατορίου – αναψυκτηρίου, ενώ ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχείο προσεβλήθη δικαστικά και έχει σταματήσει, εν αναμονή της απόφασης σε δεύτερο βαθμό. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεοφύλακτος Λογοθέτης, οι επενδύσεις είναι ασύμβατες με το προστατευτικό καθεστώς της περιοχής. Μάλιστα η μίσθωση του περιπτέρου αδειοδοτήθηκε από το υπ. Πολιτισμού αλλά όχι και από το τοπικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής, που εξέφρασε αντιρρήσεις.

Αφορούν τη μετατροπή παλαιού οινοποιείου σε ξενοδοχείο και τη μίσθωση του παλαιού τουριστικού περιπτέρου.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές – ιδιοκτήτες των δύο χώρων υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις θα αναβαθμίσουν τουριστικά το νησί. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ, Θωμάς Κατωπόδης, ο συνεταιρισμός είναι χρεωμένος και η ακίνητη περιουσία υποθηκευμένη, με την τράπεζα να πιέζει για την πώλησή της. «Ο πρώτος στον οποίο απευθυνθήκαμε για να αγοράσει το οινοποιείο ήταν ο δήμος. Ομως ο δήμος προσέφερε την αντικειμενική αξία και η τράπεζα δεν συναίνεσε», αναφέρει.

«Η παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου θα ολοκληρωθεί εάν και εφόσον ο ανάδοχος λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις», λέει ο επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου, Σπύρος Καρβούνης. «Η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία θα μείνει ελεύθερη και η αναβάθμιση των κτιρίων θα δώσει τουριστικό ενδιαφέρον». Ανάλογη είναι και η άποψη του δημάρχου του νησιού, Χαράλαμπου Καλού: «Υπάρχει ρητή δέσμευση στον διαγωνισμό για απρόσκοπτη πρόσβαση και διέλευση στην παραλία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή