ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Υπό διερεύνηση δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα

Τα περιστατικά βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ευλογιά των πιθήκων: Υπό διερεύνηση δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα

Μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το εργαστήριο του ΑΠΘ του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο».

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παππά, εξετάζεται άλλο ένα περιστατικό στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι μεταξύ πέντε δειγμάτων βρέθηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες, εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά.

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά» είπε η κ. Παππά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια, σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ καθησύχασε λέγοντας ότι η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πιο δύσκολη. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως
κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια.

«Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται η διασπορά της «ξεχασμένης» αυτής νόσου υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος ασθενής που εντοπίστηκε με ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr