Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία έναντι εκτάκτων αναγκών

Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία έναντι εκτάκτων αναγκών

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης με τον υφυπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Αλον Σούστερ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης με τον υφυπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Αλον Σούστερ. Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά την προώθηση κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ετοιμότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Αφορά, επίσης, την παροχή αμοιβαίας συνδρομής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και τη στενότερη συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είχε σειρά επαφών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας δράσεων και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Υπεγράφη μνημόνιο για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης.

«Στόχος μας, μετά την αναβάθμιση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, είναι να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε θέματα φυσικών καταστροφών», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο ίδιος, ως Ευρωπαίος επίτροπος, είχε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια για περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή, ώστε, όπως πρόσθεσε, «κάθε χώρα να συνδράμει την άλλη με πρακτικό τρόπο σε κάθε έκτακτη ανάγκη, σε κάθε φυσική καταστροφή». Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Πυροσβεστικό Σώμα, και με την υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία συζήτησαν το θέμα της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Στυλιανίδης έβαλε και τη διάσταση του αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, που λειτουργεί ως κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU για την ευρύτερη περιοχή. «Αυτή η ευρύτερη συνεργασία αλλά και η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ πιστεύω ότι αναβαθμίζει τη χώρα μας ως κύριο μοχλό της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας υπό την ομπρέλα των ευρωπαϊκών θεσμών», ανέφερε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή