Από τις Κυκλάδες στη Ζαχάρω – Πώς η ακρίβεια «ξαναγράφει» τις τουριστικές προτιμήσεις

Από τις Κυκλάδες στη Ζαχάρω – Πώς η ακρίβεια «ξαναγράφει» τις τουριστικές προτιμήσεις

Ηλεία, Καλαμάτα και Ναυπακτία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων των Ελλήνων για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης - Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates μιλά στο kathimerini.gr για τη νέα τάση

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί φέτος η πανδημία να μη φοβίζει τους πολίτες τόσο όσο το περσινό και το προπέρσινο καλοκαίρι, αυτή τη φορά τους φοβίζει όμως η ακρίβεια που καλπάζει από τον περασμένο χειμώνα.

Το πολύ υψηλό κόστος που έχουν οι φετινές διακοπές -λόγω ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και διαμονής- έχει κάνει κλασικούς και αγαπημένους προορισμούς, όπως οι Κυκλάδες, απλησίαστους για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Κάπως έτσι, στο «μενού» των επιλογών των πολιτών φιγουράρουν το φετινό καλοκαίρι προορισμοί οι οποίοι πριν από μερικά χρόνια ήταν ξεχασμένοι και προτιμούνταν μόνο σε περίπτωση που κάποιος είχε εξοχικό –ή προσκαλούνταν σε αυτό.

Μιλώντας στο kathimerini.gr για αυτήν την τάση, ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, εξηγεί πως στην πραγματικότητα αυτή είχε ξεκινήσει από τη σκληρή περίοδο της πανδημίας -για άλλους, όμως, λόγους τότε. Ο βασικότερος εξ αυτών ήταν πως ειδικά το πρώτο καλοκαίρι του κορωνοϊού ο κόσμος φοβόταν ακόμα πολύ τη μετάδοση, οπότε προτιμούσε τους μη τουριστικούς προορισμούς. Η πανδημία έδωσε στη συνέχεια τη σκυτάλη στην ακρίβεια, οπότε οι ηπειρωτικοί προορισμοί συνέχισαν να γνωρίζουν μεγάλη τουριστική άνθηση.

Όπως μας λέει ο κ. Μπάκας: «Η τάση της επιλογής των roadtrips λόγω υψηλών εξόδων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι φέτος πολύ ισχυρή. Η ευκαιρία ένταξης στον τουριστικό χάρτη νέων προορισμών, οι οποίοι αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, είναι η καλύτερη πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Σεπτέμβριος καταγράφει αύξηση κατά 232% σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Ειδικά στους προορισμούς της Πελοποννήσου καταγράφεται αύξηση κατά 135% σε σχέση με το 2021.

»Σε αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα καταγράφεται ραγδαία αύξηση τόσο της ζήτησης όσο και των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι λόγοι είναι, ανάμεσα σε άλλους, η εγγύτητα της Πελοποννήσου στην πρωτεύουσα, το καλό οδικό της δίκτυο, η φυσική της ομορφιά κ.λπ.».

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, τα roadtrips σε ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας μας έχουν ήδη δώσει ανοδικά δείγματα από τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. «Οι διακοπές σε δημοφιλείς και μη προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα εκείνες τις περιόδους», λέει ο κ. Μπάκας και συνεχίζει: «Θεωρούμε πως όλη την περίοδο του καλοκαιριού αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από τον τόπο διαμονής τους, με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων».  

Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται αυξήσεις εγγραφών ακινήτων στις σχετικές πλατφόρμες

Την τιμητική τους στην προτίμηση του κοινού έχουν φέτος προορισμοί της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι απέχουν από την Αθήνα από δύο έως τρεις ώρες οδικώς. Παραθαλάσσιες περιοχές όπως τα Σελιανίτικα, ο Λόγγος και τα Αραχωβίτικα στον νομό Αχαΐας, αλλά και η Ζαχάρω, η Σκαφιδιά και η Κουρούτα στον νομό Ηλείας αποτελούν προορισμούς που πλέον μπαίνουν δυνατά στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

«Ο νομός Ηλείας με τις αμμώδεις παραλίες χιλιομέτρων, τις οποίες λίγοι γνωρίζουν, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 21,59%», αναφέρει ο κ. Μπάκας και προσθέτει: «Από 264 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες της Πρωτομαγιάς, πλέον αυτά έχουν ανέλθει σε 321, σύμφωνα με την AirDNA. Επίσης, η περιοχή της Ναυπακτίας συμμετέχει ενεργά στη λίστα με τους νέους αναδυόμενους προορισμούς της χώρας. Η έλευση κρουαζιερόπλοιου το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε γεγονός για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Η Ναύπακτος τις ημέρες της Πρωτομαγιάς είχε 89 κατοικίες εγγεγραμμένες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθώσεις, ενώ πλέον διαθέτει 144, καταγράφοντας αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 61,7%.

»Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2021 ήταν 1.161, ενώ τη φετινή χρονιά είναι 1.300, καταγράφοντας αύξηση 11,97%. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στην Καλαμάτα, την οποία τα τελευταία δύο με τρία χρόνια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως πρωταγωνίστρια των τριημέρων, αλλά και των οδικών διακοπών τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλό οδικό δίκτυο έχει αναδείξει τους παραθαλάσσιους προορισμούς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την AirDNA, σήμερα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 616 κατοικίες, από 541 που ήταν τις ημέρες της Πρωτομαγιάς, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 13,8%».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η εγγραφή ακινήτων στις σχετικές πλατφόρμες μίσθωσης θα συνεχίσει να έχει πορεία αυξητική όλο το καλοκαίρι. Μάλιστα, σημειώνει και ότι «δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που τη φετινή χρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφεται στην αναζήτηση αυτοτελών κατοικιών για μίσθωση τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα τα επισκεφτούν οι ίδιοι, μιας και τα εγγράφουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και είτε αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις κρατήσεις είτε συνεργάζονται με εταιρείες. Στόχος, το επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό». 

Γιατί επιλέγουν οι Έλληνες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί το κοινό προτιμά να νοικιάσει ένα σπίτι για τις διακοπές του μέσω μιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Μπάκας εξηγεί πως δύο είναι οι βασικοί λόγοι: «Ένα αυτοτελές διαμέρισμα ή/και κατοικία διαθέτει όλο τον οικιακό εξοπλισμό. Μια οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία θα θελήσει να κάνει διακοπές πέντε ημέρες, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της και τα καθημερινά έξοδα για καφέ κ.λπ., καθώς και το κόστος δύο γευμάτων την ημέρα. Αν έχει και μικρά παιδιά, τα γεύματα θα είναι περισσότερα. Η δυνατότητα τού να μπορείς να φτιάξεις τον καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας και να απασχολήσεις τα παιδιά σού δίνει την ευχέρεια να μπορείς τελικά να παρατείνεις τις διακοπές σου για τρεις και τέσσερις ημέρες».

Σε κάθε περίπτωση, το πολύ χαμηλότερο κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού σε έναν ηπειρωτικό προορισμό (όπως δείχνει και ο πίνακας που ακολουθεί), σε σύγκριση με ένα δημοφιλές νησί, είναι ένα δέλεαρ ισχυρό για να προτιμήσει τελικά μια οικογένεια ένα roadtrip στην Κυλλήνη ή στην Καλαμάτα.

Από τις Κυκλάδες στη Ζαχάρω – Πώς η ακρίβεια «ξαναγράφει» τις τουριστικές προτιμήσεις-1

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή