Πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής: Αθωώθηκε η Δούρου

Πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής: Αθωώθηκε η Δούρου

Η απόφαση για την τέως περιφερειάρχη και άλλους 12 ελήφθη κατά πλειοψηφία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aίσθηση προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου, που επί σχεδόν δύο χρόνια δίκασε για να αποδοθούν ευθύνες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, με τους 25 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Η απόφαση για αθώωση δεκατριών από τους, συνολικά, είκοσι έναν κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους και η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους δύο υπέρ της απαλλαγής τους, ενώ μία δικαστής μειοψήφησε και τάχθηκε υπέρ της ενοχής τους.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, που δεν ήταν η σημαντικότερη σε σχέση με τις άλλες, οι δικαστές ομόφωνα κήρυξαν αθώα την τέως περιφερειάρχη, η οποία με δήλωσή της μετά την απόφαση έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» των φυσικών καταστροφών, με στόχο να καταφερθούν πλήγματα κατά πολιτικών αντιπάλων.

Το δικαστήριο, παρά την εισαγγελική πρόταση, που υπήρξε καταπέλτης για τις ευθύνες του συνόλου σχεδόν των κατηγορουμένων για τη βιβλική καταστροφή, κυρίως σε σχέση με τις εγκληματικές πλημμέλειες για τη λήψη μέτρων, όπως καθαρισμός ρεμάτων, αυθαίρετη δόμηση στα ρέματα και άλλα, οδηγήθηκε σε αθωωτική κρίση, έστω κατά πλειοψηφία.

Καταδικάστηκαν η τέως δήμαρχος της Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, δύο αντιπεριφερειάρχες και υπάλληλοι πολεοδομικών υπηρεσιών.

Μόνον για οκτώ κατηγορουμένους η δικαστική κρίση υπήρξε καταδικαστική, ανάμεσά τους και για την τέως δήμαρχο της Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, δύο αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους πολεοδομικών υπηρεσιών.

Για τους οκτώ καταδικασθέντες οι ποινές θα ανακοινωθούν στις 23 του μηνός, καθώς το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή να προτείνει για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της προ μηνών στη δίκη είχε συγκλονίσει, αναφέροντας τις τεράστιες ευθύνες με τα αυθαίρετα και τις εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στη φονική πλημμύρα, σημειώνοντας με έμφαση πως η περίπτωση της Μάνδρας αναφερόταν από τους ειδικούς ως «case study», δηλαδή περίπτωση ενδεικτική για την επέλευση φονικής πλημμύρας, χαρακτηρίζοντάς την ως «προαναγγελία ενός εγκλήματος».

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ένα μέλος του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της απαλλαγής για όλους τους κατηγορουμένους, μειοψηφώντας στις καταδίκες και πλειοψηφώντας στις αθωώσεις, ενώ η κ. Δούρου τόνισε στη δήλωσή της, μετά την απόφαση, ότι και τα άλλα στελέχη της Περιφέρειας, τα οποία κρίθηκαν στη φάση αυτή ένοχα, θα αποδειχθεί στον δεύτερο βαθμό ότι δεν ευθύνονται.

Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου, η έκδοση της οποίας θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες, με τις μαζικές αθωώσεις κατηγορουμένων σηματοδοτεί, κατά πολλούς, μια ιδιότυπη ατιμωρησία για τους κρατικούς λειτουργούς και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μη μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματα φυσικών καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή