Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Άνευ Όρων», το κεντρικό σύνθημα του Athens Pride 2022 και διεκδικητικό πλαίσιο: «Για εκπαίδευση Άνευ Όρων, για ισότητα στον γάμο και την οικογένεια Άνευ Όρων, για ασφάλεια Άνευ Όρων, για συμπερίληψη Άνευ Όρων, για ζωή Άνευ Όρων».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των διοργανωτών «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην πράξη όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις, οι οποίοι εντείνουν την ανασφάλεια και τις διακρίσεις που βιώνουμε διαρκώς».

Και σημειώνεται: «Δικαιούμαστε να ζούμε απολαμβάνοντας τα δικαιώματα και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς και οι οικογένειές μας διεκδικούμε πραγματική ισότητα χωρίς “ναι μεν… αλλά”, με ασφάλεια και συμπερίληψη, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Άνευ Όρων».

Στην παρέλαση Υπερηφάνειας στο κέντρο της Αθήνας η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με παρόντες εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, από την κυβέρνηση οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφ. Πολιτισμού Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, η υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης. 


Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-1
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-2
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-3
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-4
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-5
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-6
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-7
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-8
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-9
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-10
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-11
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-12
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-13
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-14
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-15
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-16
Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-17

Δήλωση Γιατρομανωλάκη

«Το Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας είναι μια μέρα γιορτής και υπερηφάνειας αλλά και μια μέρα διεκδίκησης ισονομίας και μια μέρα μνήμης για τους αγώνες κατά των διακρίσεων. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του Pride η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν παρούσα με περίπτερο, ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μια σειρά βημάτων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια. Είχα τη χαρά να δω συνάδελφους και συνεργάτες, μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά και πολλές ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες και αγαπημένα πρόσωπα», τόνισε -σε ανάρτησή του- ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-18


Αλέξης Τσίπρας

Έκκληση στην κυβέρνηση να ψηφίσουν μαζί την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, για τον πολιτικό γάμο για όλους, την τεκνοθεσία και για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκε στο Athens Pride.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έναν σύντομο διάλογο με τον τηλεπαρουσιαστή, Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος του είπε: «Εγώ θα κάνω μία ευχή, ως πολυκομματικός παρουσιαστής. Εύχομαι να συνεργαστείτε όλοι, γιατί όπως η σημαία μας έχει πολλά χρώματα θέλουμε και αυτά τα δικαιώματα να έχουν πολλά χρώματα. Θα είναι νίκη για μας να μπορέσετε όλες οι παρατάξεις μαζί να περάσετε αυτές τις αλλαγές». 

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Μακάρι, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Όσα περάσαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας δυστυχώς, τώρα είμαστε αντιπολίτευση και καταθέτουμε μία πρόταση και θα ήταν χαρά μας να την υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε μαζί». 

Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-19


ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συμμετέχει ενεργά και φέτος στη γιορτή του Athens Pride. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το περίπτερο του κόμματος επισκέφθηκε μαζί με στελέχη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα διεκδικούμε μαζί με όλους τους προοδευτικούς πολίτες μια ανοιχτή κοινωνία που θα βάζει τέλος στις διακρίσεις και θα αγκαλιάζει τις αξίες της συμπεριληπτικότητας. Το μήνυμα είναι ένα: ο κάθε άνθρωπος αγαπά όπως θέλει και όποια θέλει. Η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει για την πλήρη άρση των διακρίσεων που υπάρχουν κατά των ΛΟΑΤΚΙ+. Χαρούμενο Pride!»

Athens Pride: Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας-20

 

Δήλωση Βαρουφάκη

«Είμαι πολύ περήφανος για το Pride. Τόσοι άνθρωποι πάλεψαν για να καθιερωθεί, το ότι καθιερώνεται είναι μια ανατρεπτικότατη στιγμή. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τρομοκρατούνταν από μία κοινωνία που δεν τους ανεχόταν να μπορούν να γιορτάζουν όλοι μαζί», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.


Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή