Αντιδράσεις σε δήμους για την ημερήσια διάταξη

Αντιδράσεις σε δήμους για την ημερήσια διάταξη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μηδέν είναι ακραίο, αλλά και το άπειρο είναι προβληματικό». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας περιγράφει τη στάση του Δ.Σ. της Ενωσης απέναντι στη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγοντα.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου προτείνει να υπάρξει ένας αριθμητικός περιορισμός στα θέματα που μπορούν να τεθούν προ ημερησίας διάταξης από κάθε παράταξη ή ένας περιορισμός στο χρονικό διάστημα που μπορεί να συζητηθεί το κάθε θέμα που θα τεθεί. Τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα τεθεί ένας περιορισμός στην ασυδοσία να τίθενται προς συζήτηση πολλά θέματα, με αποτέλεσμα να χάνεται εντελώς η δομή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και, ταυτόχρονα, πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης να μη συζητούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προ ημερησίας διάταξης τίθενται θέματα προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια τυπικά, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν προκύψει μέσα στο τετραήμερο που μεσολαβεί μεταξύ της ανακοίνωσης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και της πραγματοποίησης του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, συχνά η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους για να τεθούν θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του δήμου. Το άρθρο 42 του νομοσχεδίου, το οποίο περιέχει πολλές διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες, αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, ωστόσο ο δήμαρχος διατηρεί την αρμοδιότητα να θέτει επείγοντα θέματα προ ημερησίας. Σε πολλούς δήμους της χώρας, η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τους εκπροσώπους των παρατάξεων να κάνουν λόγο για φίμωση της αντιπολίτευσης και να ζητούν την άμεση απόσυρσή της.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του επέμεινε στη συγκεκριμένη διάταξη, τονίζοντας μάλιστα ότι και πολλοί δήμαρχοι τάσσονται υπέρ.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή περιορίζει τη δημοκρατία. Πρότεινε, επίσης, συγκεκριμένες αλλαγές, όπως ηλεκτρονική προετοιμασία, ιεράρχηση και γρήγορη διεκπεραίωση των θεμάτων που έχουν περιορισμένη πολιτική σημασία, καθιέρωση της ώρας του δημάρχου, εδραίωση της ώρας των αντιδημάρχων για θέματα της αρμοδιότητάς τους και τη θεσμοθέτηση ανοιχτών γραπτών ερωταπαντήσεων για θέματα που αφορούν τους δημότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή