190 εκατ. για αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης

190 εκατ. για αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης

Στόχος, η σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματα και υποπρογράμματα ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και συγκεκριμένα του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το πλέον σημαντικό αφορά την αποδέσμευση περίπου 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, εκ των προϋποθέσεων για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού αλλά και προϋπολογισμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι.

Από τη Βουλή πέρασε επίσης χθες και η αξίας 160 εκατ. ευρώ εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του Π.Ν., τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνουν και τα νέα MH-60R. Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, ενώ ένα ανάλογο κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Συνολικά 150 εκατομμύρια αποφασίστηκε να δαπανηθούν και για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού. Από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πέρασε ακόμη η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Απάτσι με σύστημα κατεύθυνσης laser, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια ώστε τις επόμενες ημέρες να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματα όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT