Heat alert: Νέο σύστημα ενημέρωσης για τον καύσωνα

Heat alert: Νέο σύστημα ενημέρωσης για τον καύσωνα

Τέθηκε σε εφαρμογή από τον Δήμο Αθηναίων – Κατηγοριοποίηση των καιρικών συνθηκών.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατηγοριοποίηση των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη της Αθήνας, με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών για τους πολίτες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες. Μέσω της εφαρμογής Heat alert θα ενημερώνονται οι κάτοικοι της πόλης για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους. Οι καύσωνες ευθύνονται για πολλούς θανάτους αλλά η επικινδυνότητά τους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του φαινομένου, αλλά και από τη χρονική στιγμή της εκδήλωσής τους.

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου «μοντέλου», που θα χρησιμοποιείται ειδικά για την πόλη της Αθήνας προκειμένου να εκτιμηθεί η βαρύτητα των κυμάτων καύσωνα, ο δήμος συνεργάστηκε με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, καθώς και με το ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το οποίο άντλησε τα απαραίτητα δεδομένα, μέσω της ομάδας του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου. Το σύστημα κατηγοριοποίησης που δημιουργήθηκε βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών δεδομένων καιρού σε διάστημα δύο δεκαετιών και δεδομένων θνησιμότητας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών χωρίζεται:

• Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων.

• Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.

• Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξεις – Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.

• Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις.

Παράλληλα με το Heat alert θα λειτουργεί η εφαρμογή για κινητά Extrema Global με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο «προσωποποιημένου ρίσκου» κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Περιλαμβάνονται: χάρτης με τα κοντινότερα σημεία για δροσιά, οι πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό, πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης στο τηλέφωνο 210-3638049 οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν σχετικές πληροφορίες. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κατάλληλα εξοπλισμένα βαν θα κυκλοφορούν στις πιο ζεστές γειτονιές της Αθήνας τις περιόδους του καύσωνα, με δροσερό νερό και υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή