Μεταναστευτικό: Αγοράκι γεννήθηκε σε βραχονησίδα κοντά στη Λέσβο

Μεταναστευτικό: Αγοράκι γεννήθηκε σε βραχονησίδα κοντά στη Λέσβο

Η μητέρα επέβαινε σε φουσκωτή λέμβο που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, μαζί με άλλους 30 μετανάστες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βρήκαν ημιλιπόθυμη. Η γυναίκα, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, είχε γεννήσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης ένα αγοράκι επάνω στη νησίδα Μπαρμπαλιάς, ανατολικά της Λέσβου. Η πρώτη πληροφορία που είχε φθάσει στο Λιμενικό νωρίτερα το ίδιο βράδυ για μια φουσκωτή λέμβο που έπλεε στην ίδια περιοχή δεν οδήγησε σε άμεσο εντοπισμό. Ενα περιπολικό έφθασε στο σημείο, αλλά οι μετανάστες αρχικά φαίνεται πως είχαν κρυφτεί στη βραχονησίδα και προς στιγμήν υπήρξαν αμφιβολίες εάν όντως το περιστατικό που είχε αναφερθεί ήταν πραγματικό.

Σε νέα έρευνα το πρωί, βρέθηκε αρχικά ημιβυθισμένη και καρφωμένη στα βράχια η φουσκωτή λέμβος που τους μετέφερε. Η έγκυος επέβαινε στη βάρκα, που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, μαζί με άλλους 30 μετανάστες. Μετά την επιχείρηση διάσωσης, στις 12.00, διακομίσθηκε μαζί με το νεογέννητο και τον πατέρα, στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οπως λέει στην «Κ» ο Πέτρος Μαχαίρας, μαιευτήρας γυναικολόγος στο νοσοκομείο, η μητέρα δεν ήταν σε θέση να δηλώσει επακριβώς την ηλικία κύησης, αλλά από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι το μωρό ήταν τελειόμηνο.

Το αγοράκι ζυγίζει 4.220 γραμμάρια και παρακολουθείται στην παιδιατρική κλινική, ενώ η μητέρα θα παραμείνει τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, προτού οδηγηθεί σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο κ. Μαχαίρας θυμάται και άλλες φορές κατά το παρελθόν να φθάνουν στο νοσοκομείο γυναίκες που είχαν γεννήσει, είτε αμέσως μετά την αποβίβασή τους σε ελληνικό έδαφος είτε μέσα σε βάρκα, προτού προλάβουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.

Τον Απρίλιο του 2015 μια λέμβος που είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια μεταφέροντας 36 ανθρώπους κινδύνεψε να βυθιστεί ανοιχτά του Αγαθονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού την εντόπισε και κατά την επιχείρηση διάσωσης διαπιστώθηκε ότι μια 33χρονη με καταγωγή από το Καμερούν είχε γεννήσει εν πλω, πρόωρα, δίδυμα αγόρια. Τα νεογέννητα ζύγιζαν 1.800 και 1.820 γραμμάρια αντίστοιχα και μαζί με τους γονείς τους και άλλες τρεις γυναίκες είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερο Super Puma στη Σάμο, για να οδηγηθούν στο νοσοκομείο του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή