Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για άτομα με αυτισμό

Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για άτομα με αυτισμό

«Το να έχεις αυτισμό είναι σαν να είσαι ψάρι του γλυκού νερού και κολυμπάς στη θάλασσα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα άτομα με αυτισμό είναι ανάπηρα.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το να έχεις αυτισμό είναι σαν να είσαι ψάρι του γλυκού νερού και κολυμπάς στη θάλασσα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα άτομα με αυτισμό είναι ανάπηρα. Στο κατάλληλο περιβάλλον η αναπηρία μειώνεται και όχι μόνο ανθούν, αλλά μπορούν και να αναπτύξουν όλο το δυναμικό τους». Με αυτά τα λόγια του SimonBaron – Cohen καλωσόρισε το κοινό στην παρουσίαση της πλατφόρμας JobsLink, η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Ασπεργκερ (Ελ.σ.σ.Α) Μαρία Ηλιοπούλου. Η καινοφανής για τα ελληνικά δεδομένα πλατφόρμα αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα για τη διασύνδεση επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζομένους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μέσω ενός κατάλληλα καταρτισμένου μέντορα-διαμεσολαβητή, o οποίος θα υποστηρίζει σταθερά τον υποψήφιο εργαζόμενο. Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι «γιατί κάποιος να θέλει στην επιχείρησή του κάποιον που έχει εκ προοιμίου περισσότερες δυσκολίες από ό,τι ο μέσος εργαζόμενος;».

Ο σύμβουλος του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Γιώργος Ναθαναήλ, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της πλατφόρμας έδωσε την απάντηση. «Μια επιχείρηση με ποικιλομορφία στο εργατικό της δυναμικό και η οποία αντιμετωπίζει τους διαφορετικούς υπαλλήλους της ισότιμα, είναι πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμος, πιο κερδοφόρος». Οπως συμπλήρωσε «δεν είναι τυχαίο που μεγάλες εταιρείες όπως η SAP, η ΙΒΜ και η Microsoft έχουν εγκαθιδρύσει προγράμματα για άτομα με σύνδρομο Ασπεργκερ. Οι ιδιαιτερότητες αυτών των ατόμων είναι υπαρκτές, αλλά και τα ταλέντα τους εξίσου αξιοσημείωτα – ιδιαίτερα στην καινοτομία, όπως δείχνει και η περίπτωση του Μπιλ Γκέιτς», κατέληξε.

Διασύνδεση με επιχειρήσεις για την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ταλέντων.

Πώς λειτουργεί

Η πλατφόρμα βρίσκεται προς το παρόν σε πιλοτική εφαρμογή, όμως οι ιδρυτές της καλούν τους ενδιαφερόμενους να μπουν και να εγγραφούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μητρώο. Ολοι οι εγγεγραμμένοι θα λάβουν μήνυμα στην έναρξη της λειτουργίας της. Τα άτομα που παρουσιάζουν Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος, Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας ή Σύνδρομο Ασπεργκερ διαθέτουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ορισμένες αδυναμίες, οι οποίες επισκιάζουν τις συχνά εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητές τους. Για παράδειγμα, δυσκολεύονται στη δημιουργία πλάνου δράσης και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, ωστόσο συχνά έχουν εξαιρετική δυνατότητα συγκέντρωσης στη λεπτομέρεια και την επίτευξη στόχου. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή