Κορωνοϊός: Τέταρτη δόση για όλους άνω των 30 ετών – Η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Τέταρτη δόση για όλους άνω των 30 ετών – Η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εισήγηση να εμβολιασθούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών που το επιθυμούν προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι πολίτες άνω των 30 ετών το επιθυμούν, να κλείσουν ραντεβού για τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση, αλλά απλά συστήνεται.

Παράλληλα, η Επιτροπή επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση όσων είναι πάνω από 60 ετών.

Αύξηση κρουσμάτων και εκτόξευση της θετικότητας

Η εισήγηση της επίτροπης έρχεται στον απόηχο της ανησυχίας που προκαλεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 10.528 και την Τρίτη 12.537 νέα κρούσματα της COVID-19 σε όλη τη χώρα. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων συνδέει νοητά την έξαρση με την αύξηση της κινητικότητας, δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν πλέον κλείσει και η Ελλάδα δέχεται ήδη μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν πάνω από δέκα περιοχές της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη (783), Ηράκλειο (510), Χανιά (286), Αχαΐα και Κέρκυρα (277), Ρόδος (214), Λάρισα (179), Εύβοια (147), Αιτωλοακαρνανία (141) και Κορινθία (127), Μεσσηνία (125), Ρέθυμνο (107) και Λασίθι (100).

Συνολικά, μάλιστα, στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσαν τα 1.000, φτάνοντας πλέον τα 1.003. Αντίστοιχα, σε φρενήρεις ρυθμούς ανεβαίνει και ο δείκτης θετικότητας: τα «πρωτεία» έχει και πάλι η Μύκονος, με ποσοστό 50,89%. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 33,51%, η Μήλος με 32,31%, η Πάρος με 23,81%, η Δυτική Αττική με 21,51% και η Κάρπαθος με 21,37%. Ολα τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν την αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία ότι όσοι πολίτες δεν νόσησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια επιμολύνονται τώρα, ενώ δεν λείπουν και οι επαναλοιμώξεις.

Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι αυτή η απότομη αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου. «Μετά αναμένουμε πτώση των κρουσμάτων», σημειώνει. «Η έξαρση της νόσου, την οποία προσωπικά δεν χαρακτηρίζω ως “κύμα”, οφείλεται σε υποστελέχη της μετάλλαξης “Ομικρον”, δηλαδή στα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα οποία παρουσιάζουν καλή ανοσολογική διαφυγή», απαντάει ο δρ Μαγιορκίνης. «Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας αιτιολόγησης της τωρινής κατάστασης και όχι η άρση της μάσκας».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή