Νικόλας Χρηστάκης: «Θρίαμβος της επιστήμης τα εμβόλια»

Νικόλας Χρηστάκης: «Θρίαμβος της επιστήμης τα εμβόλια»

«Zούμε πια κανονικά αλλά η προσοχή είναι απαραίτητη, νέα lockdowns δεν αποκλείονται», υπογραμμίζει μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού Time με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ζωντανό τόνο που χαρακτηρίζει όλες τις ομιλίες του, ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού Time με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο μίλησε στο ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο του SNF Nostos Health, της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο, με θέμα την Υγεία.

Το τέλος της πανδημίας

Ο καθηγητής Sterling Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale, προχώρησε σε μια εκτίμηση για το τέλος της πανδημίας: «Οι οικονομίες έχουν υποστεί σοκ, τα παιδιά έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο από τα μαθήματά τους και πρέπει να τα βοηθήσουμε να κατακτήσουν ξανά τη γνώση, η εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα. Μέχρι το 2024, αυτά τα προβλήματα θα έχουν λυθεί και τότε θα περάσουμε στη μετα-πανδημική περίοδο. Εκτός και αν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού πιο θανατηφόρο και επικίνδυνο από αυτά που έχουμε γνωρίσει, και προσπεράσει τα εμβόλια. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι ανάμεσα στο 1% και στο 10%».

Ο κ. Χρηστάκης δεν αποκλείει πάντως να δούμε νέα lockdowns τον ερχόμενο χειμώνα αν ο ιός μολύνει πολλούς πολίτες και οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων. «Zούμε πια κανονικά αλλά η προσοχή είναι απαραίτητη, νέα lockdowns δεν αποκλείονται», υπογραμμίζει μιλώντας στην «Κ».

«Zούμε πια κανονικά αλλά η προσοχή είναι απαραίτητη, νέα lockdowns δεν αποκλείονται».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, είναι πολύ πιθανό η ανθρωπότητα να γνωρίσει κάποια στιγμή και άλλη πανδημία, όμως η τεχνολογία των mRNA εμβολίων θα είναι ισχυρότατο όπλο στη φαρέτρα των επόμενων γενιών. Οπως είπε ο ίδιος στην «Κ»: «Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι ο θρίαμβος της επιστήμης».

Οσον αφορά το κοινωνικό και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα της πανδημίας στην ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία, ο κ. Χρηστάκης δηλώνει βέβαιος πως αυτή δεν θα κάμψει τις κοινωνικές σχέσεις οι οποίες είναι μια βιολογική, ισχυρή ανθρώπινη ανάγκη.

«Εντάξει, πια το zoom θα είναι μέρος της ζωής μας!» είπε ο ίδιος αστειευόμενος και συμπλήρωσε: «Στο τέλος όμως θα επιστρέψουμε εκεί ακριβώς που ήμασταν προ πανδημίας. Τα κοινωνικά δίκτυα και οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένα ρεζερβουάρ γνώσης, κοινωνικής γνώσης, που οι άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους βγαίνοντας ανά τους αιώνες πάντα ωφελημένοι».

Στο τέλος, ο κ. Χρηστάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει και τον δικό του νόστο για την πατρίδα: «Τι ωραίες που είναι οι ελληνικές λέξεις! Πόσα πολλά νοήματα εμπεριέχουν. Ας δούμε τη λέξη “αόριστος”, στο σημείο που η Βίβλος λέει: “Και ο Θεός είναι αόριστος”. Στα αγγλικά μεταφράζεται ως void, χάνοντας για παράδειγμα την έννοια του ότι δεν υπάρχουν όρια. Τι φτωχή λέξη το void αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή