Μια δολοφονία «καρμπόν» και οι έρευνες για τον Γέρακα

Μια δολοφονία «καρμπόν» και οι έρευνες για τον Γέρακα

Πώς συνδέονται οι ενέδρες σε πρατήρια

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γραφεία των αστυνομικών και στα στέκια όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κόσμο της «νύχτας» τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες διακινούνται πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δολοφόνων του Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος εκτελέστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, και του Γιώργου Μήτσου, ο οποίος έπεσε νεκρός το περασμένο Σάββατο σε ενέδρα στο βενζινάδικό του στη λεωφόρο Μαραθώνος, στον Γέρακα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές. Στον κόσμο της παρανομίας, ωστόσο, όση σημασία έχει το τι πραγματικά ισχύει άλλη τόση έχει και το τι κυκλοφορεί ως φήμη. Και τα δύο μπορούν εξίσου να διαμορφώσουν τις εξελίξεις.

Ο 55χρονος Γιάννης Σκαφτούρος ήταν ένα από πιο ισχυρά στελέχη αυτού που δημοσιογραφικά αποκαλείται ελληνική μαφία ή greek mafia. Είχε εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης για εκβιασμούς, απαγωγές, αποδράσεις κ.ά. Αποφυλακίστηκε το 2018 και ένα χρόνο αργότερα εις βάρος στενού συγγενικού του προσώπου σχηματίστηκε από την Οικονομική Αστυνομία δικογραφία για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο «θείος Τζο», όπως ήταν το παρατσούκλι του, φέρεται να συμμετείχε σε δίκτυο που εισήγε χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία, με τους οποίους νόθευε τη βενζίνη σε πρατήρια ιδιοκτησίας του και όχι μόνον.

Μετά τη δολοφονία του το πρωί της 2ας Μαΐου στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια βίαιη προσπάθεια αναδιάταξης στην αγορά των χημικών διαλυτών. Οι πελάτες του Γιάννη Σκαφτούρου φέρεται να δέχτηκαν τηλεφωνικές και όχι μόνον οχλήσεις από λαθρεμπόρους-ανταγωνιστές του, που σαν έτοιμοι από καιρό έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιούργησε η εξόντωσή του. Η φύση εξάλλου και η παρανομία απεχθάνονται το κενό.

Μια δολοφονία «καρμπόν» και οι έρευνες για τον Γέρακα-1

«Τώρα θα αγοράζεις από εμάς», λέγεται ότι είπαν με απειλητικό ύφος σε ιδιοκτήτες πρατηρίων που αγόραζαν διαλύτες για τη νόθευση της βενζίνης από τον «θείο Τζο».

Δίκτυο πρατηρίων υγρών καυσίμων, και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλο, διαχειρίζεται και η οικογένεια του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, ο οποίος δολοφονήθηκε με πάνω από 40 σφαίρες. Ενα μάλιστα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των τελευταίων εβδομάδων είναι ο έλεγχος που πραγματοποίησε η Οικονομική Αστυνομία σε βενζινάδικο της λεωφόρου Αθηνών. Φέρει την ίδια εμπορική επωνυμία με τα υπόλοιπα πρατήρια της οικογένειας, ενώ ιδιοκτήτης του εμφανίζεται ένας εύσωμος, σύμφωνα με τις περιγραφές των αστυνομικών, Λαρισαίος.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο πρατήριο υπήρχε δεύτερη, κρυφή δεξαμενή. Στη νόμιμη έμπαινε το καθαρό καύσιμο και στη δεύτερη ο χημικός διαλύτης. Πιέζοντας διάφορα μπουτόν ο βενζινοπώλης μπορούσε να νοθεύει το καύσιμο πουλώντας το σε ανυποψίαστους οδηγούς. Οσο για το περιθώριο κέρδους του, ένα λίτρο χημικού διαλύτη κοστίζει 10 λεπτά ενώ ένα λίτρο βενζίνης πωλείται σε τιμή μεγαλύτερη των 2,2 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, η αστυνομία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες σφράγισαν το πρατήριο τοποθετώντας στις εισόδους του τη γνώριμη κορδέλα και πάνω στις αντλίες ένα χαρτί Α4 με αναφορά στον νόμο περί λαθρεμπορίας.

H εκτέλεση Αλβανού βενζινοπώλη στη Νίκαια παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του Γιώργου Μήτσου – Στην ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι δράστες είναι οι ίδιοι.

Πληροφορία, πάντως, που έφτασε στην «Κ» ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση των αστυνομικών άγνωστοι και σίγουρα άτομα που δεν είχαν τις καλύτερες των σχέσεων με τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου πήγαν στο πρατήριο και τοποθέτησαν στην πρόσοψη πανό που έγραφε «κλειστό λόγω νοθείας». Η ίδια πληροφορία περιήλθε σε γνώση και των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με υψηλόβαθμο στέλεχος του σώματος να αποκαλύπτει στην «Κ» ότι έδωσε εντολή σε αστυνομικούς να πάνε στο πρατήριο και να ελέγξουν τι πραγματικά συνέβαινε. «Οταν έφτασαν το πανό είχε αφαιρεθεί», δήλωσε.

Προ δεκαημέρου, στο μεταξύ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε επιχείρηση-καρμπόν και σε άλλο πρατήριο της λεωφόρου Αθηνών. Σκιώδης ιδιοκτήτης του είναι επιχειρηματίας που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο. Σε αυτή την περίπτωση η πληροφορία για ύπαρξη –και εκεί– κρυφής δεξαμενής δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, οι αστυνομικοί έχουν στείλει δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους με τα αποτελέσματα να αναμένονται προσεχώς. Πρατήρια του ίδιου επιχειρηματία είχαν ελεγχθεί και το φθινόπωρο του 2021 από την υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ).

Το λαθρεμπόριο

Με τη βίαιη αναδιανομή της λαθρεμπορικής αγοράς, αυτή τη φορά όχι της βενζίνης αλλά των τσιγάρων, το διάστημα μετά τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, συνδέουν οι αστυνομικοί και τον άγριο ξυλοδαρμό ενός συνεργάτη του «θείου Τζο» από ομογενείς με καταγωγή από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 55χρονος Σκαφτούρος πέραν της αγοράς πετρελαιοειδών είχε συμμετοχή στην παρασκευή και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων μαζί με ακόμη δύο επιχειρηματίες. Μετά τον φόνο του, οι «Ρωσοπόντιοι τσιγαράδες» που αντίθετα με την ομάδα Σκαφτούρου έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα από τις διωκτικές αρχές, επιτέθηκαν και χτύπησαν άγρια συνεργάτη του «θείου Τζο» λέγοντάς του να μην ασχοληθεί ξανά με την παρασκευή και εμπορία καπνικών προϊόντων.

Μετά τη δολοφονία του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, εξάλλου, οι αστυνομικοί εξετάζουν εκ νέου τον φάκελο μιας άλλης εν ψυχρώ εκτέλεσης με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Αυτής του 35χρονου Αλβανού βενζινοπώλη Μάριο Ντιαμάντ, σε πρατήριο επί της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2021. Οι δράστες, όπως και στην περίπτωση της δολοφονίας του Μήτσου, είχαν μπει με αυτοκίνητο στο βενζινάδικο και πλησιάζοντας το θύμα είχαν αδειάσει το γεμιστήρα του όπλου τους από κοντινή απόσταση. Ορισμένες πληροφορίες είχαν συνδέσει τη δολοφονία με ξεκαθάρισμα μεταξύ της αλβανικής μαφίας. Αλλες αναφέρουν ότι το θύμα είχε γίνει κοινωνός πληροφοριών που αφορούσαν σχεδιαζόμενο συμβόλαιο θανάτου «αξίας» 200.000 ευρώ. Στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. αρκετοί είναι όσοι πιστεύουν ότι οι δράστες εκείνης της δολοφονίας είναι οι ίδιοι που εκτέλεσαν τον Μήτσου.

Ο 38χρονος το 2014 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα μπράβων υπό τον Μανώλη Καραγιάννη. Ανήκε σε αντίπαλη ομάδα από αυτή του Σκαφτούρου – ο Καραγιάννης δολοφονήθηκε στο Παλαιό Φάληρο το 2018. Το 2015 το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών είχε σχηματίσει δικογραφία εις βάρος του πατέρα του Γιώργου Μήτσου, Αναστάσιου, για κατοχή όπλων και χειροβομβίδων, ενώ το 2018 βενζινάδικο συμφερόντων τους στη συμβολή των οδών Κλεισθένους και Αναπαύσεως είχε γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης με καλάσνικοφ.

Ο 38χρονος οδηγούσε θωρακισμένο όχημα και συχνά συνοδευόταν από προσωπική φρουρά. Αρκετοί εντός και εκτός αστυνομίας θεωρούν ότι το συμβόλαιο εις βάρος του υπεγράφη συνεπεία των αναταράξεων που προκάλεσε η προηγηθείσα άγρια δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα. Οι πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι άτομα από το περιβάλλον του αναζητούσαν εναγωνίως τις τελευταίες εβδομάδες εκδίκηση για τον θάνατο του «θείου Τζο».

Προς το παρόν, πάντως, τα ερευνητικά δεδομένα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. για τους δολοφόνους του 38χρονου Μήτσου είναι μάλλον περιορισμένα.

Οι ανακοινώσεις του πατέρα

Στην πρώτη, αμέσως μετά τον φόνο, ανακοίνωση, ο Αναστάσιος Μήτσου ανέφερε ότι «η νύχτα» σκότωσε τον γιο του. «Σκότωσαν 38 χρόνων επιχειρηματία από τον χώρο των καυσίμων γιατί δεν ενέδωσε στις απειλές τους να πληρώνει προστασία στη νύχτα και τους μπράβους για τα μαγαζιά του. Οι βρώμικοι αστυνομικοί ξέρουν ποιοι πληρώνουν συμβόλαια θανάτου και ποιοι κάνουν κουμάντο στη νύχτα». Τα 24ωρα που ακολούθησαν εξέδωσε νέα γραπτή ανακοίνωση, στην οποία εξέφρασε εμπιστοσύνη στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. «Η Δικαιοσύνη δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με το παιδί μας ούτε είχε ποτέ δικαστεί για τα διάφορα φαντασιακά που άκριτα και ανεξέλεγκτα προωθούνται από διάφορα Μέσα», τόνιζε μεταξύ άλλων. «Η πολυεπίπεδη υπομονή μας δεν θα πάψει ποτέ μέχρι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι δράστες της εκτελέσεως του παιδιού μας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT