Τέταρτη δόση: Σε ποιες ομάδες συνιστάται – Τι ισχύει για τους κάτω των 60

Τέταρτη δόση: Σε ποιες ομάδες συνιστάται – Τι ισχύει για τους κάτω των 60

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέταρτη δόση εμβολίου για την Covid-19 δεν θα γίνει υποχρεωτική, διευκρίνησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά της διάρκεια της τηλεοπτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, την οποία πραγματοποίησε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής καθώς και λόγω των νέων παραλλαγών της Όμικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού δεν οδηγούν ωστόσο σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης.

Σε ποιους συνιστάται η τέταρτη δόση

Κατά την ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η Επιτροπή συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα:

Άνω των 70 ετών 
– Σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και 
– Σε άτομα άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση. Ωστόσο, τα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα εμβολιαστούν, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι τα άτομα κάτω των 60 που ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα, θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για 4η δόση έχει ανοίξει για τους άνω των 30.

332.000 εμβολιασμοί με 4η δόση στους άνω των 60

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, ενώ 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη ή αναμνηστική δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων, ενώ για τους άνω των 60, το ποσοστό ξεπερνά το 60%.

Αναφορικά με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη), δήλωσε ότι στα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT