Προστασία και επανένταξη για αστέγους

Προστασία και επανένταξη για αστέγους

Ενα μονοπάτι επανένταξης στην εργασία αλλά και στη ζωή διαφαίνεται για ορισμένους από τους ωφελουμένους των κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι έχουν δείξει την ανάλογη διάθεση και δυναμική

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μονοπάτι επανένταξης στην εργασία αλλά και στη ζωή διαφαίνεται για ορισμένους από τους ωφελουμένους των κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι έχουν δείξει την ανάλογη διάθεση και δυναμική. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ύψος χρηματοδότησης 826.356 ευρώ), η δημοτική αρχή διασφαλίζει επιδοτούμενη στέγη, κατάρτιση και εργασία σε 45 νοικοκυριά (συνολικά 56 άστεγοι συμπολίτες μας).

Ο αριθμός των ατόμων είναι αρκετός; «Σε καμία περίπτωση», τονίζει η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών Δήμου Αθηναίων, ωστόσο «είναι πολύ σημαντικό να δοθεί υποστήριξη μέσα από το πρόγραμμα σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί στον δρόμο, αλλά έχουν πάθος και επιθυμία να τα καταφέρουν και πάλι».

Ο Δήμος Αθηναίων διασφαλίζει επιδοτούμενη στέγη, κατάρτιση και εργασία σε 45 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσφέρει στέγαση σε διαμερίσματα και κάλυψη του ενοικίου για 24 μήνες, κάλυψη δαπανών οικοσκευής και λειτουργικών δαπανών έως 24 μήνες, επιδότηση εργασίας και κατάρτισης, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, διασύνδεση και παραπομπή σε αρμόδιες και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στο πρόγραμμα, θα επανεξετάζεται η δυνατότητά τους να προχωρήσουν με βάση τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, έτσι ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που είναι η αυτόνομη διαβίωση χωρίς επιδοματική στήριξη. Ο Δήμος Αθηναίων έχει έρθει σε επικοινωνία με επιχειρήσεις και φορείς, προκειμένου να βρεθεί εργασία για τους ωφελούμενους, ο μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων καλύπτονται από τον δήμο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο άνθρωπος που θα βρει εργασία μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει όχι μόνο να εργασθεί αλλά και να καταβάλει προσπάθεια για να παραμείνει στη θέση εργασίας και μετά τη λήξη της επιδότησης. Γι’ αυτόν τον σκοπό προβλέπονται και κάποια κονδύλια για επιμόρφωση και κατάρτιση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ωφελούμενοι που προέρχονται από κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα από τον ξενώνα φιλοξενίας, το κέντρο ημέρας και το υπνωτήριο του ΚΥΑΔΑ, το υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου, τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων, την κοινωνική κατοικία, το ΝΠΙΔ «Επάνοδος», καθώς και από τα προγράμματα εξαρτημένων γυναικών και επανένταξης ανδρών (18 ΑΝΩ). Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων από τους υπευθύνους των δομών. «Η εξασφάλιση στέγης και εργασίας, πρωτίστως, τονώνει την αξιοπρέπεια κάθε ευάλωτου συμπολίτη μας, συμβάλλοντας στην κοινωνική και επαγγελματική του επανένταξη», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT