Στη Βουλή e-ταυτότητα και e-δίπλωμα

Στη Βουλή e-ταυτότητα και e-δίπλωμα

Ενα ακόμα νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στις τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιέχει ρυθμίσεις για την εκλογική διαδικασία, όταν πραγματοποιηθεί, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στις τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιέχει ρυθμίσεις για την εκλογική διαδικασία, όταν πραγματοποιηθεί, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια. Μεταξύ άλλων θεσμοθετείται ψηφιακό αποθετήριο στο κινητό για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης και η ηλεκτρονική αποστολή αποτελεσμάτων εξετάσεων από δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Παράλληλα, μετά τις αντιδράσεις από παράγοντες της αυτοδιοίκησης, άλλαξε το άρθρο 44 του νομοσχεδίου που αφορά τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως. Ετσι, ενώ με τη διάταξη που περιείχε αρχικά το νομοσχέδιο καταργούνταν αυτή η δυνατότητα, το νέο άρθρο ορίζει ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν δικαίωμα να θέτουν προς συζήτηση επείγοντα θέματα 2 μέρες πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης για τη συνεδρίαση. Επιπλέον, τα θέματα αυτά θα συζητούνται μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

Θεσμοθετείται και η ηλεκτρονική αποστολή αποτελεσμάτων εξετάσεων από θεραπευτήρια.

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα και το ηλεκτρονικό δίπλωμα οδήγησης» είναι μια εφαρμογή που θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα της αποθήκευσης στο κινητό του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του εγγράφου ταυτοποίησης και δημιουργείται επισήμως. Οι ψηφιακά αποθηκευμένες πληροφορίες ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης μπορούν να αντικαταστήσουν την επίδειξη του ίδιου του εγγράφου σε ενδεχόμενο έλεγχο –αστυνομικό ή άλλο–, ωστόσο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός Ελλάδος. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη και να χρησιμοποιήσει την ταυτότητά του θα πρέπει να την έχει μαζί του. Οι νέες εφαρμογές μέσω του gov.gr έχουν στόχο μεταξύ άλλων να μειώσουν και την ταλαιπωρία των πολιτών σε περίπτωση απώλειας των συγκεκριμένων εγγράφων. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η δήλωση και το αίτημα επανέκδοσης μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, μέσω του gov.gr και της ταυτοποίησης που πραγματοποιείται και για άλλες υπηρεσίες οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογή όπου θα καταλήγουν/αποθηκεύονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή