Σκύρος: «Έπεσαν πρωτοφανή ύψη βροχής», λέει το Αστεροσκοπείο – «Η μισή παραλία εξαφανίστηκε» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού

Σκύρος: «Έπεσαν πρωτοφανή ύψη βροχής», λέει το Αστεροσκοπείο – «Η μισή παραλία εξαφανίστηκε» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού

Τεράστια ύψη βροχής είδαν και άλλες περιοχές της Ελλάδας - Τι δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε το Αστεροσκοπείο στην «Κ» - «Ασυνήθιστο φαινόμενο για καλοκαίρι» λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί για τους κατοίκους της πρωτεύουσας οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να μην οδήγησαν σε δυσεπίλυτα προβλήματα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους κατοίκους της Σκύρου, οι οποίοι έζησαν, σύμφωνα με τους ίδιους αλλά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο νησί που κηρύχθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Βάσει των στοιχείων του «Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών», το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 έπεσαν στη Σκύρο 281 χιλιοστά βροχής. Μάλιστα, οι ερευνητές βάζουν έναν αστερίσκο για δύο συγκεκριμένα δεκάλεπτα μέσα στο 24ωρο το οποίο μετρήθηκε. Σε αυτά τα δύο δεκάλεπτα φαίνεται να έπεσαν 70 χιλιοστά βροχής, μέτρηση που πραγματικά έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες και είναι αυτή τη στιγμή υπό διερεύνηση.

Σκύρος: «Έπεσαν πρωτοφανή ύψη βροχής», λέει το Αστεροσκοπείο – «Η μισή παραλία εξαφανίστηκε» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού-1
φωτ. evima.gr

Όπως είπαν στην «Κ» από το Αστεροσκοπείο: «Ακόμα και αν τα χιλιοστά βροχής δεν ήταν τελικά 281, καθώς ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια ύψη βροχής μέσα σε ένα δεκάλεπτο, αλλά 210, και πάλι μιλάμε για κάτι το πρωτοφανές αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από 60 χιλιοστά βροχής μέσα σε μια μέρα, σε μια περιοχή, θεωρείται σοβαρή βροχόπτωση.

Από τα 100 χιλιοστά και πάνω είμαστε πια σε πολύ σοβαρό επίπεδο. Οι ίδιοι οι κάτοικοι μάς μίλησαν για μια πολύ ακραία κατάσταση που έζησαν το περασμένο Σάββατο».

Σύμφωνα με την ομάδα του Αστεροσκοπείου, δεν ήταν μόνο τα πρωτοφανή χιλιοστά βροχής που έπεσαν μέσα σε μια μέρα αλλά και ότι έπεφταν με τεράστια ένταση μέσα στο χρονικό διάστημα μιας ώρας.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, λέει στην «Κ» τα εξής: «Η κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν μεγάλης διάρκειας που ξέφευγε από τις συνηθισμένες του καλοκαιριού. Επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δίνοντας εντυπωσιακά ύψη βροχής σε Σκύρο, Σποράδες και Ζαγορά».

Αναφέροντας μας κάποια από αυτά τα ύψη βροχής, οι ερευνητές μας είπαν ότι στη Σκιάθο έπεσαν το Σάββατο 9/7/2022, 83 χιλιοστά βροχής, ενώ 62 χιλιοστά βροχής έπεσαν την ίδια μέρα στη Σκόπελο. Πολύ μεγάλο ήταν το νούμερο και στη Ζαγορά του Πηλίου με 149 χιλιοστά βροχής. Επίσης, στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν 60 χιλιοστά βροχής στο κέντρο της πόλης.

Σκύρος: «Έπεσαν πρωτοφανή ύψη βροχής», λέει το Αστεροσκοπείο – «Η μισή παραλία εξαφανίστηκε» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού-2
φωτ. evima.gr 

«Στα 53 μου χρόνια δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο»

Ο δήμαρχος Σκύρου, Νικόλαος Μαυρίκος, περιέγραψε στην «Κ» την κατάσταση που επικράτησε στο νησί το περασμένο Σάββατο. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Μέσα σε μισή ώρα, από τις 14.00 μέχρι τις 14.30 πλημμύρισε όλη η Σκύρος. Η βροχή είχε ξεκινήσει από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας ήταν διαχειρίσιμη. Μετά ξέφυγε η κατάσταση. Στα 53 μου χρόνια δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι αντίστοιχο και το ίδιο μου λένε και οι πολύ μεγαλύτεροι κάτοικοι. Έτσι είναι πια, θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Ο κος Μαυρίκος συνεχίζει, λέγοντας ότι Δήμος και Πυροσβεστική δέχτηκαν πολλές κλήσεις για βοήθεια στα νότια του νησιού εκεί όπου «λάσπες και πέτρες είχαν όλα γίνει ένα». Ο ίδιος κάνει λόγο για μια άμεση και μεγάλη κινητοποίηση από τον Δήμο, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Πολιτική Προστασία, ακόμα και την Πολεμική Αεροπορία για να καθαριστούν αποκλεισμένοι δρόμοι και παραλίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις παραλίες Αχερούνες και Πεύκος. Στην πρώτη περίπτωση… «η μισή παραλία εξαφανίστηκε», λέει ο δήμαρχος, ενώ στον Πεύκο εγκλωβίστηκαν λουόμενοι τουρίστες, οι οποίοι κατέφυγαν στην παρακείμενη ταβέρνα μέχρι να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια στα καταλύματα τους 2 ½ ώρες μετά.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό τοπίο της κακοκαιρίας κατέρρευσαν και τέσσερις γέφυρες στο νησί.

Ο δήμαρχος λέει πως η Σκύρος έχει ξαναβρεί σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς της και όλοι οι δρόμοι στο νησί είναι πια προσβάσιμοι.

Όπως όμως προσθέτει: «Το νησί χρειάζεται ένα αντιπλημμυρικό έργο στην “ευάλωτη” περιοχή όπου βρίσκονται οι Αχερούνες για να μπορεί να αντιμετωπίζει επαρκώς τις ολοένα και περισσότερες έκτακτες καταστάσεις».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή