Εξωσωματική: «Είχαμε πάρα πολλά αιτήματα γυναικών που έπεφταν στο κενό»

Εξωσωματική: «Είχαμε πάρα πολλά αιτήματα γυναικών που έπεφταν στο κενό»

Με την αλλαγή στα όρια ηλικίας «υπολογίζουμε ότι θα βοηθηθούν οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά, που είναι το πιο σημαντικό», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Νικόλαος Βραχνής.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν έχω τις ίδιες αντοχές με 20 χρόνια πριν; Οχι, δεν έχω. Αλλά δεν μου λέει τίποτα αυτό. Ξέρω τριαντάρες που δουλεύουν το 1/10 από ό,τι εγώ και δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Λέω στη δουλειά σε νέους συνεργάτες να γράψουν 200 λέξεις και το σκέφτονται και εγώ γράφω 2.000 λέξεις την ημέρα. Οπότε οι αντοχές είναι κάτι σχετικό. Το κέφι και η χαρά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα». Οι άλλες μαμάδες στον παιδικό σταθμό τής λένε ότι δεν της φαίνεται, αλλά η Μία Κόλλια είναι σήμερα 54 ετών.

Ο γιος της είναι 3,5 ετών. Μια πολύχρονη κακή σχέση, διάφορες άλλες αναποδιές, είχαν αφήσει την απόφαση για παιδί στην άκρη. Ωσπου μια μέρα συνειδητοποίησε ότι τα περιθώρια στένευαν. Με τον σύντροφό της αποφάσισαν να δοκιμάσουν να κάνουν παιδί με εξωσωματική ένα μήνα πριν κλείσει η Μία τα 50, δηλαδή λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έδινε ο νόμος. Στάθηκαν τυχεροί.

Σε λίγο καιρό πιθανότατα θα ψηφιστεί ο νόμος που μεταθέτει το όριο ηλικίας στα 54 έτη. «Μην ξεχνάμε ότι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εξετάσεις που μπορείς να κάνεις, χιλιάδες πράγματα να ελέγξεις, που δεν μπορούσες παλιότερα», λέει στην «Κ».

«Το θέμα είναι να είσαι συνειδητοποιημένος για τις αντοχές και τις ορέξεις σου και τα κέφια σου. Ετσι κι αλλιώς θέλει κουράγια να μπει κάποιος στη διαδικασία της εξωσωματικής, θέλει να το λέει η καρδιά σου».

«Κάνω υπολογισμούς»

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, γνωρίζοντας όσα γνωρίζει, θα ήθελε να έχει κάνει νωρίτερα παιδί. «Οι γυναίκες το παρασκεφτόμαστε νομίζω. Το παρακάνουμε στην ανάλυση. Η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για να μεταθέτουμε την απόφαση. Εγώ θα ήθελα να έχω κάνει πιο νέα το παιδί μου ώστε να το ζήσω περισσότερο. Γιατί, κακά τα ψέματα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω συνεχώς το άγχος τού πόσο θα είμαι όταν το παιδί θα είναι 15, 20, 30. Κάνω συνεχώς αυτούς τους υπολογισμούς».

Πάντως, όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναπλ. καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βραχνής, «εισάγονται αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί η εθνική νομοθεσία στα τεράστια άλματα που έχει κάνει η επιστήμη τα τελευταία 17 χρόνια (σ.σ. ο προηγούμενος νόμος είχε εκδοθεί το 2005).

Ο νέος νόμος εκσυγχρονίζει το πλαίσιο, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και της γυναίκας και του άντρα, δίνει λύσεις και διορθώνει στρεβλώσεις». Μεταξύ άλλων, αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 50 στα 54 έτη. «Τα τελευταία χρόνια είχαμε πάρα πολλά αιτήματα γυναικών που έπεφταν στο κενό», λέει στην «Κ» ο ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σφακιανούδης.

«Πολλά αιτήματα διοχετεύονταν στο εξωτερικό, όπως στην Αλβανία (σ.σ. το νομικό πλαίσιο εκεί έχει πιο χαλαρά ηλικιακά όρια)».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο κ. Βραχνής, ότι όταν πέρυσι, λόγω της πανδημίας, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μετατόπισε προσωρινά το όριο στα 52 έτη, μέσα σε ένα χρόνο είχε 300 αιτήματα γυναικών άνω των 50 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπήρχαν κάποια παιδιά που δεν θα είχαν γεννηθεί εάν δεν είχε δοθεί αυτή η άδεια. Οι συνθήκες ζωής αλλάζουν. Εμείς υπολογίζουμε ότι θα βοηθηθούν οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά, που είναι το πιο σημαντικό».

Οσον αφορά τους μαιευτικούς κινδύνους, ο κ. Σφακιανούδης δεν συμμερίζεται τις σχετικές αγωνίες. «Από τα 50 στα 54 δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η λύση εξάλλου σε αυτές τις ηλικίες είναι η δωρεά ωαρίων, που έχει πάντα αυξημένα ποσοστά επιτυχίας».

Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις (Ιανουάριος 2019), μία στις τέσσερις γεννήσεις στην Ελλάδα γίνεται από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών. Η Ελλάδα επίσης καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%). Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής, που εποπτεύει 59 μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζες κρυοσυντήρησης, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 18.000 κύκλοι εξωσωματικής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή