Υγεία: Πρωτοπόρες ιατρικές υπηρεσίες

Υγεία: Πρωτοπόρες ιατρικές υπηρεσίες

Μέσω τηλεϊατρικής παρακολουθούνται ασθενείς με νευροεκφυλιστικές διαταραχές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες τριτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους, έχουν τους τελευταίους 16 μήνες κάτοικοι νησιών του Αιγαίου με νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Το επιστημονικό προσωπικό της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2021 ειδικό ιατρείο μνήμης, άνοιας και νόσου Πάρκινσον και το οποίο κάθε Τετάρτη, μέσω του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ασθενείς σε πάνω από 40 κέντρα υγείας και έξι νοσοκομεία νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι εάν δεν λειτουργούσε αυτό το ιατρείο θα αναγκάζονταν να διανύσουν πολλά ναυτικά μίλια προκειμένου να βρουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Η κάθε διαδικτυακή επίσκεψη στο ιατρείο, η οποία γίνεται με τη χρήση κάμερας υψηλής ανάλυσης, διαρκεί περίπου μία ώρα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του ιατρείου, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Σωκράτης Παπαγεωργίου, στο ιατρείο δεν γίνεται μόνο νευρολογική εξέταση, αλλά και ένας πλήρης νευροψυχολογικός έλεγχος των νοητικών διαταραχών (αξιολόγηση κριτικής ικανότητας, ταχύτητας σκέψης κ.ά.), με δοκιμασίες και εργαλεία προσαρμοσμένα για χρήση τηλεϊατρικής. Το προσωπικό ενδέχεται να δώσει οδηγίες για πιθανές παρακλινικές εξετάσεις. Μετά την εξέταση διαμορφώνεται η τελική αξιολόγηση και καθορίζεται η περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση και ο τρόπος παρακολούθησης των ασθενών. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και έως τώρα έχουν εξετασθεί περίπου 80 ασθενείς, η πλειονότητα των οποίων αφορούσαν νέες διαγνώσεις. Ο προγραμματισμός του ραντεβού γίνεται από τον γιατρό του κέντρου υγείας, περιφερειακού ιατρείου ή νοσοκομείου του νησιού μέσω του helpdesk του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής, που σημαίνει ότι η ζήτηση των υπηρεσιών εξαρτάται από την επαρκή στελέχωση αυτών των μονάδων.

Η Α΄ Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου παρέχει υπηρεσίες σε πάνω από 40 κέντρα υγείας και έξι νοσοκομεία νησιών του Αιγαίου.

Η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας των ασθενών, μέσω του ιατρείου, είναι αυτή που χάρισε στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου (διευθυντής καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής) το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό βραβείων ψηφιακής διακυβέρνησης του έτους 2022 στον τομέα Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το βραβείο απένειμαν σε ειδική εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Η προσπάθειά μας αυτή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ADRION-SI4CARE (κοινωνική καινοτομία για τη φροντίδα υγείας των ηλικιωμένων ατόμων) και ελπίζουμε σύντομα να επεκταθεί σε όλες τις απομακρυσμένες – δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Επόμενο βήμα θα είναι και η «τηλεάσκηση» στο πλαίσιο του ιατρείου, για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές διαταραχές. «Εχουμε φτιάξει με συνεργάτες μας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ένα πρόγραμμα ασκήσεων που μπορούν να γίνονται ομαδικά με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Στόχος μας είναι να προσθέσουμε το πρόγραμμα αυτό στο σύστημα της τηλεϊατρικής», ανέφερε στην «Κ».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, δήλωσε ότι «η χρήση της τεχνολογίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των νοσοκομείων, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει, είναι ένα μεγάλο άλμα για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών διαθέτει κλινικές και εργαστήρια τα οποία αποτελούν κέντρα αριστείας και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχει πρωτοπόρες υπηρεσίες στους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή