Φωτιά – Κρήτη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά – Κρήτη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Άγιος Παύλος, Ορνέ, Άγιος Γιώργης και Μέλαμπες – Για «απελπιστική κατάσταση» κάνει λόγο ο δήμαρχος της περιοχής, Γ. Ταταράκης – Το κρίσιμο «παράθυρο» για να ελεγχθεί η πυρκαγιά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που από νωρίς το μεσημέρι κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Άγιος Παύλος, Ορνέ, Άγιος Γιώργης και Μέλαμπες με εντολή που δόθηκε από τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη και την Πολιτική Προστασία.

Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για μια πυρκαγιά που κλιμακώθηκε τις τελευταίες τρεις ώρες και κινείται ανεξέλεγκτη σε ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό τοπίο από πλευράς καιρικών συνθηκών. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Γ. Ταταράκης, «είναι απελπιστική η κατάσταση αυτή τη στιγμή, εδώ και κάποια ώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, μόνο επίθεση του ανέμου. Είμαστε σε φοβερά δύσκολο βράδυ».

Το κρίσιμο «παράθυρο» για να ελεγχθεί η πυρκαγιά

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύση του ηλίου. Οι ριπές ανέμου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Μιλώντας στην «Κ» ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Μ. Γιάνναρος σημειώνει τα εξής: «Οι συνθήκες είναι πολύ ξηρές και ευνοούν τη γρηγόρη πορεία της φωτιάς όμως τη δεδομένη στιγμή η ένταση του ανέμου πέφτει στα 4 με 5 μποφόρ δημιουργώντας έτσι ένα “παράθυρο” για να ελεγχθεί όσο γίνεται η πυρκαγιά. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις 07.00 με 08.00 το πρωί θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι η ένταση του ανέμου σκαρφαλώνοντας ξανά στα 6 με 8 μποφόρ. Δημιουργείται έτσι τώρα ένα “παράθυρο χρόνου” για δράση 7 περίπου ωρών. Άλλωστε, η νύχτα είναι πάντα ένα στοίχημα για τις πυρκαγιές».

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία υπηρεσίες.

Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν, κυρίως από τους καπνούς.

Φωτιά – Κρήτη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Εκκενώθηκαν οικισμοί-1

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες, αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης, αρχιπύραρχο Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, «η νύχτα θα είναι δύσκολη, κατάσταση, δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η δυσβατότητα δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα. Με το πρώτο φως ξεκινάμε πάλι».

Στο μέτωπο που ξέσπασε λίγο μετά τις 16.00 στην περιοχή Ροδάκινο, η εικόνα είναι καλύτερη σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πυροσβέστης που είχε τραυματισθεί είναι καλά στην υγεία του. «Οι φωτιές χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες και οι δυνάμεις παρά τις ριπές των ανέμων δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες», αναφέρθηκε από το συντονιστικό της Π.Υ. Κρήτης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή