Σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής για το «Lana»

Σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής για το «Lana»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Αρειο Πάγο δίνεται η συνέχεια στο θρίλερ με το πετρέλαιο στις δεξαμενές του τάνκερ «Lana» που κατασχέθηκε –μόνο προσωρινά– κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με το αιτιολογικό ότι είχε φορτωθεί από το Ιράν κατά παράβαση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τεχεράνη.

Είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί σήμερα η προσφυγή που έχει καταθέσει η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation Inc. κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, το οποίο στις αρχές Ιουνίου αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ και να άρει την κατάσχεση του φορτίου διατάσσοντας την απόδοσή του στην ιρανικών συμφερόντων εταιρεία Saman Gostar Samirom Services.

Το έγγραφο στην «Κ»

Η Times Navigation ανήκει στον Ελληνα εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη και στις αρχές Μαΐου υπέγραψε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναλαμβάνοντας να ναυλώσει τα δύο δεξαμενόπλοια στα οποία θα γινόταν η μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana», δυνάμει του αιτήματος κατάσχεσης των ΗΠΑ.

Το σχετικό έγγραφο υπογράφεται από τον Τομέα Ξεπλύματος Χρήματος και Ανάκτησης Κεφαλαίων (Money Laundering and Asset Recovery Section) του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και τέθηκε υπόψη της «Κ».

Η μετάγγιση μέρους του φορτίου στο τάνκερ «Ice Emergy» ολοκληρώθηκε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου στις 2 Ιουνίου, ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα το δικαστικό συμβούλιο Εύβοιας ανέτρεψε την αρχική απόφαση περί κατάσχεσης και διέταξε να επιστραφεί το φορτίο πίσω στις δεξαμενές του «Lana». Η απόφαση ελήφθη πιθανόν και υπό την πίεση της δέσμευσης –ως αντίποινα– δύο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιων στο Ιράν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Times Navigation προσέφυγε στον Αρειο Πάγο επικαλούμενη, μεταξύ άλλων επιστολή στην οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προειδοποιεί τη ναυτιλιακή εταιρεία ότι η μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών της έναντι των ΗΠΑ επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών και πληθώρα κυρώσεων εις βάρος της εταιρείας και φυσικών προσώπων που σχετίζονται με αυτήν. Οπως αναφέρεται στην προσφυγή που εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Αρείου Πάγου, αυτό θα ισοδυναμούσε με την «ολοκληρωτική καταστροφή» της εταιρείας.

Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην υπόθεση είναι ότι το όνομα του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη είχε απασχολήσει τα ελληνικά ΜΜΕ τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος του Αμερικανού παραγωγού και πρώην στελέχους του καναλιού Fox News Τζακ Χάνικ. O Χάνικ κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ προκειμένου να φτιαχτούν στη Ρωσία, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία τηλεοπτικά δίκτυα που θα προωθούσαν μια φιλορωσική οπτική των γεγονότων.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μαλοφέγεφ, εις βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις ήδη από το 2014, σύστησε στον Χάνικ, σε κοινωνική εκδήλωση στη Μόσχα, Ελληνα επιχειρηματία με τον οποίο θα συνεργαζόταν. Αν και στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν αναφέρεται το όνομα του Ελληνα επιχειρηματία, η εταιρεία Hellas Net, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, που έχει υπό τον έλεγχό της 11 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, είχε τότε εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η συνεργασία μας (σ.σ. με τον Χάνικ) στηρίχθηκε στον υψηλό βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου και την αναζήτηση εκ μέρους μας μεταφοράς της εμπειρίας του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του δικτύου της Ηellas Net. H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή