Λέκκας στην «Κ» για φωτιά στην Πεντέλη: Αν δεν επιχειρήσουν τα εναέρια, η πυρκαγιά δεν θα τιθασευθεί

Λέκκας στην «Κ» για φωτιά στην Πεντέλη: Αν δεν επιχειρήσουν τα εναέρια, η πυρκαγιά δεν θα τιθασευθεί

«Είναι μια πολύ ειδική περίπτωση πυρκαγιάς αυτή στην Πεντέλη. Ο βασικότερος λόγος είναι πως η ένταση του αέρα αυξομειώνεται διαρκώς και οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή», τονίζει στο kathimerini.gr ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι μια πολύ ειδική περίπτωση πυρκαγιάς αυτή στην Πεντέλη. Ο βασικότερος λόγος είναι πως η ένταση του αέρα αυξομειώνεται διαρκώς και οι άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή, δημιουργώντας ένα απρόβλεπτο μέτωπο, ήδη εκτεταμένο, το οποίο τρέχει πολύ γρήγορα από τη μια περιοχή στην άλλη», τονίζει στο kathimerini.gr ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σημειώνει επίσης ότι «η Πεντέλη χαρακτηρίζεται από ένα πολυσκελές ανάγλυφο με πολλαπλές ”μορφολογικές ταπεινώσεις” αλλά και υψώματα. Την ίδια στιγμή, οι αστικός ιστός μπλέκεται έντονα με τον δασικό, κάτι που δυσκολεύει επιχειρησιακά την κατάσβεση, γιατί το μέτωπο διασπάται και αλλάζει διαδρομές. Είναι πολλά τα αρνητικά στοιχεία δηλαδή αυτής της πυρκαγιάς που εξελίχθηκε τόσο άσχημα. Αν δεν ξημερώσει έτσι ώστε να μπουν ξανά γερά στη μάχη τα εναέρια, η πυρκαγιά δεν υπάρχει περίπτωση να τιθασευθεί».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή