Φωτιά στην Πεντέλη: Το εκρηκτικό κοκτέιλ του «Hot-Dry-Windy» – Πυρομετεωρολόγοι εξηγούν στην «Κ»

Φωτιά στην Πεντέλη: Το εκρηκτικό κοκτέιλ του «Hot-Dry-Windy» – Πυρομετεωρολόγοι εξηγούν στην «Κ»

«Το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο: χαμηλή και υψηλή βλάστηση, σφιχτά "αγκαλιασμένη" με τον αστικό ιστό», σημειώνει στην «Κ» ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Μ. Γιάνναρος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολες θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (24/7/2022), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν από αύριο Πέμπτη, ο Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής στο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», δηλώνει στην «Κ»: «Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά τις 19.00, μέχρι 4 μποφόρ θα είναι η έντασή τους. Πρέπει να τονίσουμε ότι το ανάγλυφο αυτής της περιοχής είναι δύσκολο: χαμηλή και υψηλή βλάστηση, σφιχτά “αγκαλιασμένη” με τον αστικό ιστό»

Φωτιά στην Πεντέλη: Το εκρηκτικό κοκτέιλ του «Hot-Dry-Windy» – Πυρομετεωρολόγοι εξηγούν στην «Κ»-1

Ο κ. Γιάνναρος εξηγεί ότι η συνεχής αυξομείωση της έντασης στις ριπές του ανέμου είναι ο λόγος που δημιουργούνται πολλές διαφορετικές εστίες. «Στην ουσία, οι ριπές αυξάνουν την πιθανότητα κηλιδώσεων – δηλαδή νέων εστιών ανεξάρτητων από το κυρίως μέτωπο, διευκολύνοντας δυστυχώς και την παραγωγή και μεταφορά καυτρών. Την ίδια στιγμή, η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης στην περιοχή ήταν υψηλή».

«Δυστυχώς από αύριο η συνθήκη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη γιατί θα διαμορφωθεί αυτός ο συνδυασμός που οι επιστήμονες γνωρίζουμε ότι είναι ο χειρότερος από όλους για τις πυρκαγιές: καιρός θερμός και ταυτόχρονα ξηρός, με συνοδεία υψηλής θερμοκρασίας και ανέμων- το λεγόμενο Hot Dry Windy Weather. 

Αυτή η συνθήκη θα επικρατεί σίγουρα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (24/7/2022), ενώ στο Αστεροσκοπείο εκτιμούμε ότι αυτές θα είναι γενικώς οι καιρικές και πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Λόγω του θερμού κύματος που έρχεται και σε εμάς αλλά και του λιγότερου νερού στην ατμόσφαιρα- ξηρασία- , όποιο υλικό είναι αυτή τη στιγμή ”διαθέσιμο” η ευφλεκτότητα του ανεβαίνει διαρκώς. Από εδώ και πέρα, η ευφλεκτότητα των “δασικών καυσίμων” θα αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά».

Να σημειωθεί πως το FLAME project, το ερευνητικό έργο στο οποίο είναι επιστημονικά υπεύθυνος ο Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, έχει ως στόχο την κατάρτιση των συνοπτικών μετεωρολογικών τύπων αλλά και την κατάρτιση μίας βάσης δεδομένων γύρω από τις ακραίες δασικές πυρκαγιές.

Το έργο FLAME στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την ακραία συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η επίγνωση και η ετοιμότητα. Εκτός από τον Θοδωρή. Μ. Γιάνναρο, μέλη στην ερευνητική αυτή ομάδα είναι ακόμα ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο Αθανάσιος Καραγιαννίδης η Ελισάβετ Γαλανάκη και ο Αντώνης Μπεζές.

Καύσωνας από αύριο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο και διευθυντή ερευνών στο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», ο καύσωνας που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται από αύριο και στην Ελλάδα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή