Φωτιά στην Πεντέλη: Άμεση προτεραιότητα οι αποζημιώσεις

Φωτιά στην Πεντέλη: Άμεση προτεραιότητα οι αποζημιώσεις

Η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης των ανθρώπων που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ή να υφίστανται ζημιές από την πυρκαγιά της Πεντέλης είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης στον απόηχο της δύσκολης διαδικασίας κατάσβεσης.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης των ανθρώπων που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ή να υφίστανται ζημιές από την πυρκαγιά της Πεντέλης είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης στον απόηχο της δύσκολης διαδικασίας κατάσβεσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος αργά χθες το απόγευμα στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί δίπλα στους πληγέντες, ενώ ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς και το ενδεχόμενο εμπρησμού ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα». Ακολούθησε ενημερωτική σύσκεψη για τις πυρκαγιές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. Ηταν η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο συντονιστικό κέντρο, καθώς εκεί βρέθηκε και τα ξημερώματα, όταν η φωτιά στην Πεντέλη ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης με τις πυρκαγιές αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Ηπειρο. Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους πρόκειται να εξειδικευθούν σήμερα από τον αρμόδιο υφυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από τις Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο. Το πλαίσιο αποζημιώσεων οι οποίες δόθηκαν στις προηγούμενες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με διαδικασία άμεσης αποζημίωσης για αντικατάσταση οικοσκευής και καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, είναι αυτό που θα ακολουθηθεί και τώρα.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσαν οι ισχυροί άνεμοι και το γεγονός ότι η μάχη με τις φλόγες δόθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε οικιστικές περιοχές, είναι σημαντικό πως επιτεύχθηκε ο καταρχήν στόχος, που ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη σε μια γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε με την κινητοποίηση Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού, εθελοντών, τοπικής αυτοδιοίκησης, που ενημέρωσαν και απομάκρυναν εγκαίρως τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, ακόμα και όπου χρειάστηκε να περάσουν πόρτα πόρτα από τα σπίτια. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς μετέβη χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου.

O κ. Μητσοτάκης, που μετέβη χθες στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί δίπλα στους πληγέντες.

Η πυρκαγιά στην Πεντέλη θα αξιολογηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης, τη συνεργασία των υπηρεσιών που συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης κ.λπ. Ως μια πρώτη εκτίμηση, πάντως, η εικόνα ήταν θετική όσον αφορά την ανταπόκριση στο πεδίο του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει γίνει ήδη από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και τα αποτελέσματα του συντονισμού, που έγινε από τα επιχειρησιακά στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική ηγεσία είναι ότι το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμα στη μέση του, έχουμε μπροστά μας πολύ καιρό μέχρι την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές και είναι κρίσιμο να παραμείνει σε διαρκή ετοιμότητα ο μηχανισμός πυρόσβεσης.

Από νωρίς χθες στις πυρόπληκτες περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Στις πυρόπληκτες περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, καθώς και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Αν. Αττικής Γιάννη Γκιόκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT