Καταγραφή ζημιών στην Πεντέλη

Καταγραφή ζημιών στην Πεντέλη

Σήμερα θα γίνει γνωστό το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή Νταού Πεντέλης.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα γίνει γνωστό το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Χθες το μεσημέρι, πάντως, αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν μια πρώτη αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η φωτιά κατέκαψε μια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων. Οσον αφορά τις φθορές σε οικίες, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 15 εκείνες που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετές έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές. Συγκεκριμένα, από τις 19 κατοικίες που ελέγχθηκαν από κλιμάκια του υπουργείου Μεταφορών, 4 έχουν κριθεί κατοικήσιμες, 8 προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες. Από τους 5 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν 1 είναι κατάλληλος, 1 προσωρινά ακατάλληλος και οι υπόλοιποι 3 επικίνδυνοι. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και σήμερα.

Παράλληλα, 34 άτομα με τραύματα, αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα και κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ από τις πληγείσες περιοχές σε έξι νοσοκομεία της Αττικής. Μεταξύ αυτών και τρεις πυροσβέστες. Τις πρώτες βοήθειες έλαβαν από διασώστες του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστούν διακομιδή, 17 πολίτες. Στη Μονάδα Εγκαυμάτων του «Γ. Γεννηματάς» νοσηλεύεται ένας 54χρονος άνδρας από τον Γέρακα, ο οποίος φέρει εκτεταμένα εγκαύματα στο 60% της επιφάνειας του σώματός του. Εως και χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή.

Ταυτόχρονα, από προχθές το βράδυ επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Βόρεια και Ανατολική Αττική. Από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί από προχθές το βράδυ εκτός λειτουργίας δύο γραμμές μέσης τάσης στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ δύο ακόμη βγήκαν εκτός λειτουργίας χθες το πρωί, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 καταναλωτών. Μέχρι το απόγευμα χθες, το ενισχυμένο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να επανηλεκτροδοτήσει πάνω από 10.700 νοικοκυριά, θέτοντας εκ νέου σε λειτουργία 180 από τους συνολικά 210 υποσταθμούς που υπέστησαν ζημιές. Περίπου 100 στύλοι μέσης και χαμηλής τάσης κάηκαν και θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα, ενώ πέντε υποσταθμοί μέσης τάσης καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η φωτιά κατέκαψε 20.000 στρέμματα και έκαψε ολοσχερώς 15 σπίτια.

Στα Μέγαρα

Οσον αφορά την περιοχή των Μεγάρων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται εντατικά προκειμένου να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες ζημιές και να ηλεκτροδοτηθούν οι περιοχές Αλεποχώρι, Ψάθα και Πόρτο Γερμενό εντός των επόμενων ωρών και ενισχύονται με επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθούν στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Προληπτικά στις περιοχές Παλλήνης, Πεντέλης και Γέρακα βρέθηκαν χθες συνεργεία της ΕΔΑ Αττικής, στην περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν στο δίκτυο φυσικού αερίου. Τα συνεργεία της εταιρείας προχώρησαν χθες σε ελεγχόμενη αποκοπή του δικτύου στον λόφο Εντισον, ώστε να αποφευχθεί πιθανή διαρροή φυσικού αερίου λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας βρίσκονται από χθες στους δήμους Πεντέλης και Παλλήνης προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στους πληγέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή