Στα σκαριά η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Στα σκαριά η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, το οποίο, έπειτα από την επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, το οποίο, έπειτα από την επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Δικαστική Αστυνομία θα αποτελεί αυτοτελές σώμα που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται από ένστολο αλλά και πολιτικό προσωπικό. Στα καθήκοντα του ένστολου προσωπικού, που θα φέρει οπλισμό, είναι η φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και αιθουσών, και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Ετσι θα αποδεσμευθούν αστυνομικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες τώρα με αυτά τα καθήκοντα, προκειμένου να επιστρέψουν στο έργο της αστυνόμευσης.

Βασικές αρμοδιότητες, η φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και αιθουσών, και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων – Στόχος, να αποδεσμευθούν αστυνομικές δυνάμεις.

Το πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό θα είναι, μεταξύ άλλων, επιφορτισμένο με τη διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, τη σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων για εκκρεμείς υποθέσεις, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις δικαστικές και τις εισαγγελικές αρχές, τη μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών. Οπως αναφέρεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας γίνεται στα πρότυπα βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα και έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και του νομικού κόσμου της χώρας.

Εν τω μεταξύ, χθες στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μέσα στο 2022 νέο Κώδικα Μετανάστευσης για την αντιμετώπιση των εμποδίων που υπάρχουν σε σχέση με τους εργάτες γης. «Κοιτάμε το θέμα από μηδενική βάση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα με το υφιστάμενο πλαίσιο, που μας δίνει τη δυνατότητα για 20.000 εργάτες για την κάλυψη των αναγκών στον αγροτικό τομέα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου, που κατέθεσε σχετική ερώτηση για το θέμα, υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ότι «οι ανάγκες εργατών γης στη χώρα μας ξεπερνούν τις 50.000». Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει λάβει δεκάδες επιστολές αγροτικών οργανώσεων που ζητούν να απλοποιηθεί η διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή