Δωρεάν εξετάσεις: Πρόληψη για 2,5 εκατ. γυναίκες

Δωρεάν εξετάσεις: Πρόληψη για 2,5 εκατ. γυναίκες

Δωρεάν τεστ Παπανικολάου και HPV DNA – Αφορά την ηλικιακή ομάδα 21-65

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δωρεάν εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα κληθούν να υποβληθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι γυναίκες 21 έως 65 ετών. Πρόκειται για τη δεύτερη δράση προληπτικής ιατρικής στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» –μετά τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού–, οι λεπτομέρειες της οποίας περιγράφονται σε τροπολογία του σχεδίου νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», που ψηφίστηκε προχθές από την Oλομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δράση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απευθύνεται σε 2.432.398 γυναίκες και αφορά τη διενέργεια δωρεάν τεστ Παπανικολάου και HPV DNA τεστ, καθώς και συμπληρωματικών εξετάσεων σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων.

Οπως και στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», τα σχετικά παραπεμπτικά εκδίδονται αυτόματα στις ωφελούμενες του προγράμματος, οι οποίες ενημερώνονται με ένα sms στο κινητό (και με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) εάν είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση ή κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε γιατρό ή μονάδα υγείας. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι οποίες θα κληθούν κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση.

Πρόκειται για τη δεύτερη δράση του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», μετά τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε και αυτή τη δράση. Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, όταν οι περισσότεροι πολίτες θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους». Σύμφωνα με την ίδια, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μια ευρύτερη καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η οποία θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τη συγκεκριμένη δράση και για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Σύμφωνα με την τροπολογία, ωφελούμενες της δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Για τις γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών η δράση αφορά τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου και σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων θα παραπέμπονται για κολποσκόπηση και βιοψία. Για τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών η δράση περιλαμβάνει HPV DNA τεστ και σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία ή τεστ Παπανικολάου (ανάλογα με τον τύπο του ιού HPV που θα ανιχνευθεί).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή της μήτρας, δεν έχουν υποστεί μερική ή ολική υστερεκτομή λόγω καρκίνου και δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου ή σε HPV DNA τεστ τα προηγούμενα τρία έτη (οι γυναίκες 30 έως 65 ετών δεν πρέπει να έχουν κάνει το τεστ τα τελευταία πέντε έτη).

Σημειώνεται ότι τον πρώτο μήνα της δράσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού περισσότερες από 4.000 γυναίκες υποβλήθηκαν σε ψηφιακή μαστογραφία. Η δράση ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου αρχικά για τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 54 ετών. Από την περασμένη Δευτέρα το σύστημα έχει «ανοίξει» και για τις γυναίκες ηλικίας 55 έως 59 ετών. «Εκτιμώ ότι κάναμε μια αρκετά δυνατή αρχή, με δεδομένο ότι η δράση ξεκίνησε τον Ιούνιο και συνήθως όλοι προγραμματίζουμε τις εξετάσεις μας το φθινόπωρο», σημειώνει η κ. Αγαπηδάκη.

Παραιτήθηκε ιατρός γιατί δεν βρήκε σπίτι

Παραιτήθηκε από τη θέση της στο Κέντρο Υγείας Μήλου, λόγω αδυναμίας εύρεσης αξιοπρεπούς καταλύματος για τη διανομή της, πνευμονολόγος που πρόσφατα είχε μεταβεί στο νησί. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, το Κέντρο Υγείας Μήλου έμεινε πλέον με έναν γενικό γιατρό, έναν παιδίατρο, έναν ακτινολόγο και έναν ορθοπεδικό. «Δυστυχώς οι προσπάθειές μας για στελέχωση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας συναντούν εμπόδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου, Κωνσταντίνος Μακρής. Ο κ. Μακρής πριν από λίγες εβδομάδες είχε σφοδρή αντιπαράθεση με τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια του πρώτου να μετατρέψει εσωτερικό χώρο Περιφερειακού Ιατρείου –ήταν εκτός λειτουργίας– σε προσωρινό κατάλυμα για τον ορθοπεδικό. «Ο ορθοπεδικός ευτυχώς δεν παραιτήθηκε. Είχαμε προειδοποιήσει για την πνευμονολόγο που περιμέναμε να αναλάβει υπηρεσία στη Μήλο. Ηρθε η γιατρός με εμπειρία σε μεγάλο νοσοκομείο και, αντί να τη βοηθήσουν να βρει σπίτι να μείνει, δεν έκαναν τίποτα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή