Πυρκαγιές: Φοροαπαλλαγές και αποζημιώσεις των πληγέντων

Πυρκαγιές: Φοροαπαλλαγές και αποζημιώσεις των πληγέντων

«Πάγωμα» υποχρεώσεων για οφειλές, χρηματοδότηση πρώτων αναγκών και οικοσκευής και αρωγή για ανακατασκευή ακινήτου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες για βεβαιωμένες και εκκρεμείς οφειλές, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και την οικοσκευή και κρατική αρωγή για την ανακατασκευή του ακινήτου είναι τα βασικά από τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Πεντέλη και αλλού τον Ιούλιο 2022, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντοπούλου. Οι περιοχές οι οποίες θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα οριοθετηθούν από το υπ. Υποδομών. Η καταγραφή των ζημιών στα νοικοκυριά και στη συνέχεια η καταβολή των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί από το υπ. Εσωτερικών μέσω των δήμων. Μέχρι στιγμής έχουν κριθεί επικίνδυνα προς χρήση 39 κατοικίες, 5 επαγγελματικοί χώροι, 12 αποθήκες.

Τι προβλέπεται

Προβλέπεται: α) Ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, β) επιπλέον 600 ευρώ σε οικογένειες που είναι πολύτεκνες, γ) επιπλέον 600 ευρώ σε οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, δ) ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας οικίας και ε) ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό. Τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα. Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) για τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων έως 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους.

Οι πυρόπληκτοι μπορούν μέσω του arogi.gov.gr να αιτούνται πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, σε συνέχεια των ελέγχων από τις υπηρεσίες, με την προκαταβολή να φθάνει έως τις 14.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται: α) Επιχορήγηση επιχειρήσεων, β) τριε-τής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες, δ) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, ε) επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης, στ) φιλοξενία των πυροπλήκτων της Αττικής σε ξενοδοχεία, ζ) στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ, η) έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή