Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Η κύρια προσπάθεια κατάσβεσης επικεντρώνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν τόσο επίγειες, όσο και εναέριες δυνάμεις

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά Έβρου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, νωρίς το πρωί, το ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς είχε ελεγχθεί. Στα βόρεια, τα βορειοδυτικά και στο δυτικό τμήμα της πυρκαγιάς, υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν με στόχο να τις περιορίσουν.

Η κύρια προσπάθεια κατάσβεσης επικεντρώνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν τόσο επίγειες, όσο και εναέριες δυνάμεις. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα απογειώθηκαν από νωρίς το πρωί για να κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιο οικιστικό κομμάτι με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στα μέτωπα βρίσκονται και 32 υλοτόμοι -καθώς και μηχανήματα- από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, μέσω της διαπλάτυνσης ενός μονοπατιού από την περιοχή «Ταΐστρες» προς τον δρόμο Δαδιάς – Λευκίμμης. Επίσης σχεδιάζεται να διαπλατυνθεί η περιμετρική οδός έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ στην περιοχή, μέχρι τις 5 το πρωί. Σημειώνεται πως το πρωί είχε κοπάσει η ένταση των ανέμων στην περιοχή, με την πυρκαγιά να έχει αργή εξάπλωση.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημείωσε: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Αγώνας για να σωθούν οι θησαυροί της Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Εβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος. Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.

Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, όντας πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981 λόγω ακριβώς της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς-1
[INTIME NEWS]

Στη διάρκεια αυτών των ετών αλλά και νωρίτερα δεν έχει καταγραφεί μεγάλη σε έκταση φωτιά σε αυτό το δάσος, ενώ περιστατικά που έχουν συμβεί καταστέλλονται άμεσα λόγω της ισχυρής φύλαξης και επιτήρησης.

Στάχτη 4.384 στρέμματα δάσους

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα. Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.  

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς-2

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς-3

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT