Φωτιά στη Λέσβο: Κάηκαν σπίτια στα Βατερά – Τι δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής στην «Κ»

Φωτιά στη Λέσβο: Κάηκαν σπίτια στα Βατερά – Τι δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής στην «Κ»

Στον οικισμό των Βατερών έχει εισέλθει η φωτιά η οποία εκδηλώθηκε το πρωί στο νησί της Λέσβου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, έχουν ήδη καεί σπίτια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον οικισμό των Βατερών έχει εισέλθει η φωτιά η οποία εκδηλώθηκε το πρωί στο νησί της Λέσβου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, έχουν ήδη καεί σπίτια.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι «η φωτιά έχει φτάσει στις παρυφές του οικισμού των Βατερών. Δίνεται μεγάλη μάχη για να μην καούν και άλλα σπίτια, γιατί ήδη έχουν καεί. Έχουν καεί σπίτια, αλλά δεν γνωρίζω πόσα. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα. Φυσάει αρκετά δυστυχώς. Πήγαινε καλά ή κατάσταση μέχρι πριν μισή ώρα αλλά άλλαξε φορά ο άνεμος και το μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο».

Δύσκολες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα Βατερά αναμένεται να είναι δυσμενείς έως και τις 3 το μεσημέρι. Ύστερα, αναμένεται σταδιακή βελτίωση, η οποία θα γίνει περισσότερη αισθητή από το απόγευμα (γύρω στις 18:00).

Εκ νέου επιδείνωση αναμένεται από αύριο νωρίς το πρωί (24.07, 06:00).

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σημειώνεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των Βατερών, μέσω μηνύματος από το 112.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς και εθελοντές. Ειδικότερα, επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά, που πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός. Περίπου στη μία το μεσημέρι, η μεγάλη πυρκαγιά εισήλθε στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά. Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα, έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή