Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία

Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία

Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα, όπως επίσης και στα Βατερά Λέσβου όπου κάηκαν σπίτια.

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια μέρα, πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν το μεσημέρι του Σαββάτου μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα, τα οποία κατακαίνε δασικές εκτάσεις. Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα, όπως επίσης και στα Βατερά Λέσβου όπου κάηκαν σπίτια.

Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία-1

Αναφορικά με τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, οι κύριες προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στη βορειοανατολική πλευρά.

Την ίδια ώρα, από το πρωί έχουν πιάσει δουλειά πυροσβέστες, υλοτόμοι και άνθρωποι από το δασαρχείο οι οποίοι κόβουν δέντρα τόσο για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς, όσο και για να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτό το παρθένο και μέχρι πρότινος ανέγγιχτο μέρος. Στόχος είναι μέχρι το βράδυ να εργάζονται πάνω από 200 άτομα με 120 αλυσοπρίονα.

Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία-2

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερη με συνεχείς και αιφνίδιες εναλλαγές του ανέμου από χτες το απόγευμα, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής το μέτωπο άλλαξε εντελώς κατεύθυνση. Λόγω της υγρασίας τη νύχτα και της άπνοιας τα ξημερώματα, το πρωί οι καπνοί ήταν τόσο πολλοί και η ορατότητα τόσο χαμηλή που ήταν δύσκολο να γίνουν ρίψεις από εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι στο σημείο παραμένει ο κύριος όγκος των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία-3

Έφτασαν στην παραλία οι φλόγες στα Βατερά Λέσβου, απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι από την παραλία

Μέχρι τη θάλασσα έχει φτάσει πια η φωτιά στα Βατερά, με το Λιμενικό να προχωράει στον απεγκλωβισμό ατόμων από την παραλία της περιοχής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Λ.Σ., υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά 9 άτομα (4 ημεδαποί και 5 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Κάηκαν σπίτια, μέχρι τις Κυκλάδες έφτασαν οι καπνοί

Νωρίτερα, οι φλόγες εισήλθαν στον οικισμό των Βατερών, με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, να σημειώνει ότι έχουν καεί σπίτια.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Βέρρος ανέφερε ότι «η φωτιά έχει φτάσει στις παρυφές του οικισμού των Βατερών. Δίνεται μεγάλη μάχη για να μην καούν και άλλα σπίτια, γιατί ήδη έχουν καεί. Έχουν καεί σπίτια, αλλά δεν γνωρίζω πόσα. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα. Φυσάει αρκετά δυστυχώς. Πήγαινε καλά η κατάσταση μέχρι πριν μισή ώρα αλλά άλλαξε φορά ο άνεμος και το μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Βέρρος, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφριά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Ενδεικτικό της καταστροφής στην περιοχή είναι ότι οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, είκονα από δορυφόρο δείχνει ότι οι ισχυροί βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, με ριπές που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, έχουν παρασύρει τους καπνούς μέχρι την Κύθνο και τη Σέριφο. Μέχρι το τέλος της ημέρας ενδέχεται να φτάσουν και ακόμη νοτιότερα.

Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία-4

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τέσσερα CL-415, δύο PZL, τέσσερα Πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, έναν Προωθητής Γαιών και ένα Βυτιοφόρο Καυσίμου. Η Κ/Φ ΚΑΣΟΣ πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των Βατερών, μέσω μηνύματος από το 112.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Πυρκαγιά στη Μεσσηνία

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, καθώς φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μεσσηνία στον δρόμο μεταξύ Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς.

Η πυρκαγιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση με ελιές, ενώ δεν φαίνεται να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Μάχη σε πολλά πύρινα μέτωπα: Τιτάνιες προσπάθειες στο δάσος της Δαδιάς, κάηκαν σπίτια στη Λέσβο – Φωτιά και στη Μεσσηνία-5

Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 61 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Νέο μέτωπο στη Σπιάντζα Ηλείας

Νέο πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη αργά το μεσημέρι στη Σπιάντζα Ηλείας, κοντά στη Σαρακίνα.

Η φωτιά καίει καλαμιές, ενώ στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια με τις φλόγες να φτάνουν αρκετά κοντά στις αυλές, αλλά να μην απειλούν τις κατοικίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση έχουν σπεύσει 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνεχίζεται η φωτιά στα Γρεβενά

Συνεχίζεται η «μάχη» και στο πύρινο μέτωπο στα Γρεβενά, το οποίο μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Τσακατούρα.

Στην περιοχή επιχειρούν 17 πυροσβέστες με τρία υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο.

Η κατάσβεση αντιμετωπίζει και εκεί προκλήσεις καθώς η πυρκαγιά «έρπεται» σε ορεινή περιοχή. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή