Φωτιές: Τρίτη εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο – Μάχη για τα πύρινα μέτωπα στη Λέσβο

Φωτιές: Τρίτη εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο – Μάχη για τα πύρινα μέτωπα στη Λέσβο

Από τον Έβρο έως τη Λέσβο και από την Καλαμάτα ως τα Γρεβενά, η ελληνική επικράτεια συνέχισε σήμερα να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, με τη δύσκολη μέρα που προηγήθηκε να δίνει τη θέση της σε μια ακόμη δύσκολη νύχτα, καθώς παράλληλα οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν υπό το βάρος του επερχόμενου καύσωνα.

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Έβρο έως τη Λέσβο και από την Καλαμάτα ως τα Γρεβενά, η ελληνική επικράτεια συνέχισε σήμερα να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, με τη δύσκολη μέρα που προηγήθηκε να δίνει τη θέση της σε μια δύσκολη νύχτα, καθώς παράλληλα οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν υπό το βάρος του επερχόμενου καύσωνα.

Μάλιστα αργά το βράδυ του Σαββάτου, εστάλη μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους του χωριού Δαδιά στον Έβρο που τους ζητούσε να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα το βράδυ στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των «τακτικών ενημερώσεων του» για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ενώ αύριο το πρωί (της Κυριακής, 24 Ιουλίου) κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, αναμένεται να μεταβεί στον Έβρο.

Φωτιές: Τρίτη εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο – Μάχη για τα πύρινα μέτωπα στη Λέσβο-1
INTIME NEWS

Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αναμένεται να μεταβεί στις 05:30 το πρωί της Κυριακής στην περιοχή της Δαδιάς στον Έβρο, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Μαζί με τον κ. Στυλιανίδη πρόκειται βρεθούν στον Έβρο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, επιτελικά στελέχη των υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για τρίτη νύχτα στις φλόγες ο Έβρος 

Σημειώνεται πως η τρέχουσα νύχτα θα είναι η τρίτη νύχτα φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου τα μέτωπα νωρίτερα σήμερα ήταν συνολικά πέντε και οι αναζωπυρώσεις επίμονος εφιάλτης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.    

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές.  

Τα κυριότερα πύρινα μέτωπα της 23ης Ιουλίου ήταν εκείνα του Έβρου (δάσος Δαδιάς) όπου αναμένεται να μεταβεί αύριο το κυβερνητικό κλιμάκιο, της Λέσβου (Βατερά), της Μεσσηνίας (Ακριτοχώρι) και των Γρεβενών.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης είχαν επικεντρωθεί σήμερα περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, με στόχο να αναχαιτίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που συνέχιζε για τρίτη μέρα να κατακαίει χιλιάδες στρέμματα Εθνικού Πάρκου.

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούσαν στην περιοχή, οι εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων προκαλούσαν αναζωπυρώσεις αυξάνοντας έτσι και τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονταν σε πέντε: τρία μεγάλα και δύο μικρότερα.

Σημειωτέων πως η πυρκαγιά είχε περάσει το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και πως προσέγγιζε τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

«Αντιμετωπίζουμε μια πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα δασικό οικοσύστημα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, ο δασολόγος, γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Γκουντούφας.

Για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου», έκανε λόγο από την πλευρά του σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε.

Όταν η φωτιά φτάνει να καίει την παραλία… 

Παράλληλα ωστόσο, εφιαλτική ήταν σήμερα η κατάσταση και στα Βατερά Λέσβου, όπου περιουσίες και δασικές εκτάσεις είχαν παραδοθεί στις φλόγες, με τις φλόγες μάλιστα να φτάνουν σε κάποια σημεία κυριολεκτικά μέχρι και την παραλία.

Η δασική πυρκαγιά στη Λέσβο εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, ενώ ήδη από τις περίπου 11.30 το πρωί όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου είχαν ενημερωθεί με μήνυμα από το 112 για την προληπτική απομάκρυνσή τους.

Φωτιές: Τρίτη εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο – Μάχη για τα πύρινα μέτωπα στη Λέσβο-2
REUTERS/Elias Marcou

Με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σήμερα απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα από την παραλία των Βατερών, ενώ στη Λέσβο μεταβαίνει αύριο, Κυριακή, και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις Υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν, όμως, το Σάββατο, 23 Ιουλίου, και και στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, σε ορεινή δύσβατη περιοχή, αλλά και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου – Νέστορος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή