Είκοσι οκτώ φοιτητές από τις ΗΠΑ δίνουν ιδέες για το ΟΑΚΑ

Είκοσι οκτώ φοιτητές από τις ΗΠΑ δίνουν ιδέες για το ΟΑΚΑ

Στο μικροσκόπιο μεταπτυχιακών φοιτητών του Kelley School of Business έχει μπει το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο μεταπτυχιακών φοιτητών του Kelley School of Business έχει μπει το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης». Είκοσι οκτώ φοιτητές από τις ΗΠΑ χωρίστηκαν σε έξι ομάδες, μελέτησαν επί οκτώ εβδομάδες το συγκρότημα και τα ελληνικά τεκταινόμενα, και πριν από λίγες ημέρες παρουσίασαν έξι καινοτόμες εργασίες με ρηξικέλευθες ιδέες, από τις οποίες θα μπορέσει να επωφεληθεί η «ναυαρχίδα» του ελληνικού αθλητισμού.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1982 πραγματοποιήθηκαν από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τα εγκαίνια του ολυμπιακού συγκροτήματος. Από τότε πέρασαν 40 χρόνια και το ΟΑΚΑ γνώρισε εποχές δόξας αλλά και παρακμής. Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιείται μια γενικευμένη προσπάθεια ώστε το ιστορικό αθλητικό συγκρότημα να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο αθλητικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τοπόσημο της Ελλάδας, με οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αρωγός σε αυτόν τον στόχο θα είναι και οι εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Η σχέση του Kelley School of Business με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν από περίπου δώδεκα χρόνια. Από τότε, η καθηγήτρια Τατιάνα Κολοβού άρχισε να φέρνει φοιτητές στη χώρα, οι οποίοι μελετούν το πολιτικό, το οικονομικό και το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, έρχονται σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και μέσα από τις εργασίες τους δίνουν ιδέες και λύσεις σε φορείς και επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν ανοίγματα στις αγορές. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του ολυμπιακού συγκροτήματος. Επί οκτώ εβδομάδες οι 28 φοιτητές μελέτησαν το ΟΑΚΑ και τους φορείς που σχετίζονται με αυτό και σχεδίασαν προγράμματα που θα βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό και στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεών του.

Επειτα από οκτώ εβδομάδες μελετών παρου- σίασαν έξι καινοτόμους εργασίες, επωφελείς για τη «ναυαρχίδα» του ελληνικού αθλητισμού.

«Τα παιδιά στην Αμερική είναι επαγγελματίες σε μεγάλες εταιρείες και τώρα κάνουν το μεταπτυχιακό τους. Το ενδιαφέρον από τους φοιτητές ήταν έντονο και παρουσιάζουν πραγματικά καινοτόμους ιδέες. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις υπάρχει, π.χ., ένα διαδραστικό τουριστικό πρόγραμμα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ζήσουν την ολυμπιακή εμπειρία μέσα από την περιήγηση σε σημεία που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι τουρίστες θα μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη στο ΟΑΚΑ με την επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο και στο Παναθηναϊκό Στάδιο», δήλωσε στην «Κ» η κ. Τατιάνα Κολοβού. Οι φοιτητές, αφού μελέτησαν τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΑΚΑ, έκαναν έρευνες προκειμένου να δουν πώς ολυμπιακές εγκαταστάσεις άλλων χωρών κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους, αναζήτησαν τις διεθνείς τάσεις για αξιοποίηση μεγάλων συγκροτημάτων όπως το Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ μελέτησαν και τους τρόπους που αναπτύσσουν σχέσεις με την τοπική κοινωνία οι υπόλοιπες, ανοικτές στο κοινό, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

«Το ΟΑΚΑ είναι πάντα ανοικτό σε εποικοδομητικές συνέργειες και είμαστε ενθουσιασμένοι από αυτή τη συνδυασμένη δράση με το Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Είκοσι οκτώ επιστήμονες ήρθαν με δικά τους έξοδα από την Αμερική στην Ελλάδα και μελέτησαν το συγκρότημα. Με γνώμονα τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μετατραπεί το ΟΑΚΑ σε ένα ολυμπιακό πάρκο αναψυχής, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και για τους επισκέπτες της», δήλωσε στην «Κ» ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Ανάμεσα στα projects που παρουσιάζονται είναι ιδέες για τη μείωση του κόστους και την αύξηση των εσόδων του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, τρόποι για την προσέλκυση χορηγιών, διοργανώσεις συνεδρίων και πολιτιστικών γεγονότων που θα αποφέρουν κέρδη για τον οργανισμό, καθώς και καινοτόμοι εφαρμογές για smartphones, μέσα από τις οποίες θα μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί η ολυμπιακή κληρονομιά του ΟΑΚΑ αλλά και της Ελλάδας. Επίσης, ειδικό βάρος έχει δοθεί στις συνέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με φορείς, αθλητικούς και μη (ομοσπονδίες, ιδρύματα κ.λπ.).

Η συνεργασία του αμερικανικού πανεπιστημίου με το ολυμπιακό συγκρότημα αναμένεται να συνεχιστεί και με επόμενα τμήματα φοιτητών. Μάλιστα, κάποια από τα projects θα εξελιχθούν με τη βοήθεια των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το οποίο ο αμερικανικός οργανισμός εκπαίδευσης έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή