Πανελλαδικές: Σήμερα ή αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές: Σήμερα ή αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής

Τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά έπειτα από 58 χρόνια, θα εκδοθούν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ. Σήμερα ή, το πιθανότερο, αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής. Οπως ανακοίνωσε χθες (στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τα τελικά αποτελέσματα εντός του Ιουλίου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά έπειτα από 58 χρόνια, θα εκδοθούν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου. Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και την ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό». Βέβαια, ο χρόνος ανακοίνωσης των βάσεων εξαρτάται από τον χρόνο τέλεσης των εξετάσεων. Για παράδειγμα, το 1964 οι εξετάσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα βγήκαν τρεις μήνες μετά, επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.

Τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά έπειτα από 58 χρόνια, θα εκδοθούν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου.

Η φετινή επίσπευση της ανακοίνωσης αποδίδεται στο γεγονός ότι οι πρακτικές δοκιμασίες για τις σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας ολοκληρώθηκαν μέσα στην άνοιξη (έως πέρυσι ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι). Παράλληλα, η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5%, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά –και εφεξής– τον Μάιο. Ετσι, τα αποτελέσματα θα εκδοθούν το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών. Τα προηγούμενα χρόνια η υποβολή μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου – παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα ήταν οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Ολοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τη σχολή στην οποία εισήχθησαν με τον κωδικό υποψηφίου από την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, με sms στο κινητό τους τηλέφωνο εάν έχουν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ή στο λύκειό τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή