Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον

Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον

Γελάει όταν τη ρωτώ εάν θα ανοίξουν κλινική με τις αδελφές της. Γελάει, όχι επειδή έχει στο μυαλό της αυτή την προοπτική, αλλά γιατί είναι ώρα χαράς μετά τη δικαίωση τόσων χρόνων κόπου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γελάει όταν τη ρωτώ εάν θα ανοίξουν κλινική με τις αδελφές της. Γελάει, όχι επειδή έχει στο μυαλό της αυτή την προοπτική, αλλά γιατί είναι ώρα χαράς μετά τη δικαίωση τόσων χρόνων κόπου. Η Μιχαέλα Κωνσταντινίδου είναι η πέμπτη κόρη της οικογένειας, που σε δύο μήνες θα δρασκελίσει τις πύλες της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έχοντας συγκεντρώσει 19.230 μονάδες. «Ευτυχώς που “επιστρέψαμε” στη διά ζώσης εκπαίδευση, γιατί πέρυσι είχα επηρεαστεί πολύ από την καραντίνα και την τηλεκπαίδευση, αποσυντονίστηκα, δεν παρακολουθούσα πολύ τα μαθήματα», θυμάται η Μιχαέλα μιλώντας για τη δίχρονη περιπέτεια. «Σκέφτομαι για δερματολόγος, αλλά… ποιος ξέρει», απαντάει στην ερώτηση για το εάν θέλει να συνδυάσει την επιλογή της με εκείνες των αδελφών της: δύο γιατροί, μία οδοντίατρος, μία φοιτήτρια υπάρχουν στην οικογένεια. «Οι γονείς μου ήταν δάσκαλοι, οπότε μας έδωσαν καλές βάσεις», προσθέτει, στέλνοντας εμμέσως ένα ευχαριστώ στην οικογένειά της.

Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον-1
Μιχαέλα Κωνσταντινίδου, Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Από το σχολείο η Σοφία Σκεπαρνιά ασχολήθηκε με τα ρομπότ και στα 18 της στόχευσε στην πληροφορική. Με 19.660 μονάδες που συγκέντρωσε είχε κάνει check in από τον Ιούνιο για την πλέον περιζήτητη σχολή στον κλάδο, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. «Με την ανάπτυξη των τεχνολογιών μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα. Πόσο μάλλον που η τεχνολογία έχει πτυχές που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη. Ολος αυτός ο ανεξερεύνητος κόσμος δίνει στους νέους κίνητρα για δουλειά», τονίζει.

Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον-2
Σοφία Σκεπαρνιά, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

«Αξιζε ο κορωνοϊός!» διατείνεται ο Λεωνίδας Τσοπουρίδης. Κόλλησε «είτε από τις βόλτες στα μπαρ της Πάρου όπου έκανα διακοπές είτε από τους φίλους που ήλθαν από την Ιο, αλλά στ’ αλήθεια πέρασα υπέροχα», προσθέτει. Και πώς όχι! Είναι στο ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου ζωής, καθώς με 19.400 μονάδες εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οπότε μέχρι τον Οκτώβριο… διακοπές. «Σκέφτηκα να δηλώσω Φιλολογία, άλλωστε είναι η μητέρα μου φιλόλογος. Αλλά είδα τα μαθήματα της Νομικής, είναι πολύ ενδιαφέροντα, ενώ η σχολή προσφέρει πολλές επαγγελματικές προοπτικές. Καλό αυτό για μένα, διότι δεν έχω κατασταλάξει».

Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον-3
Λεωνίδας Τσοπουρίδης, Νομική Σχολή Αθηνών.

Δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της η Χαρά Καραμπέρη, επιτυχούσα στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. «Ηταν ένα παιδικό όνειρο η Ιατρική», λέει στην «Κ». «Θεωρώ τη δουλειά του γιατρού λειτούργημα και αυτή η πτυχή με συγκινεί». Ωστόσο, η μεγάλη αγάπη της Χαράς, που υπήρξε ανέκαθεν καλή μαθήτρια, ήταν τα μαθηματικά. «Γι’ αυτό έως τη μέση της Β΄ Λυκείου αμφιταλαντευόμουν ποιον δρόμο να διαλέξω». Ασος στο μανίκι της Χαράς ήταν ότι αξιοποίησε δημιουργικά τα διαστήματα της τηλεκπαίδευσης.

Τα παιδικά όνειρα, η προσπάθεια ως μαθητές, η επιτυχία ως φοιτητές και οι επαγγελματικές προκλήσεις.

Αξιοποίηση τηλεκπαίδευσης

«Εκανα το δικό μου διάβασμα, έλυνα τις δικές μου ασκήσεις, με βοηθήματα που επέλεγα εγώ, πέρα από τις υποχρεώσεις από το σχολείο και το φροντιστήριο», εξηγεί η Χαρά, που συγκέντρωσε 19.280 μόρια. «Επί τηλεκπαίδευσης εξοικονομούσα πολύ χρόνο». Λόγω πανδημίας και διαβάσματος η Χαρά διέκοψε τα τελευταία χρόνια τον χορό, μια δραστηριότητα που θέλει ως φοιτήτρια να συνεχίσει. «Σκοπεύω να διαβάζω καθημερινά για τη σχολή, ώστε να μη συσσωρεύεται η ύλη στις εξεταστικές».

Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον-4
Χαρά Καραμπέρη, Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Από τους αριστούχους, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τις δυσκολίες που συνάντησε, ακόμη και μέχρι να δώσει εξετάσεις, είναι ο Κουρός Νουρμοχαϊντί Μπαγκί, Ιρανός πρόσφυγας από τη Λέσβο.

Πέντε αριστούχοι μιλούν για τη δικαίωση των κόπων τους και το μέλλον-5
Κουρός Μπαγκί, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Φωτ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

 

Εισήχθη στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθήνας. «Περίμενα πώς και πώς τα αποτελέσματα», ήταν το πρώτο πράγμα που μας είπε. Επιθυμεί «σίγουρα» να μείνει για τις προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Προσηνής με όλους μετά την επιτυχία του στη βαθμολογία, δέχθηκε να μοιραστεί τη χαρά του και λίγες ημέρες μετά να κατεβάσει ρολά, να διευκρινίσει ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμαθητές του στην Ελλάδα για την προσπάθειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή