Ευλογιά των πιθήκων: «Το ίδιο συνέβη και με το έιτζ»

Ευλογιά των πιθήκων: «Το ίδιο συνέβη και με το έιτζ»

Tα βράδια στα γκέι μπαρ της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα μόνο θέμα: την ευλογιά των πιθήκων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα βράδια στα γκέι μπαρ της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα μόνο θέμα: την ευλογιά των πιθήκων. Πώς να κλείσεις ραντεβού για εμβόλιο, τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, ανησυχία για τα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως για το στίγμα που επιφέρει και την αναγκαστική απομόνωση των ασθενών επί εβδομάδες.

Πολλοί, επίσης, φοβούνται το ίδιο το εμβόλιο, απηχώντας τον σκεπτικισμό και τη δυσπιστία που είδαμε με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από μια εβδομάδα κήρυξε «παγκόσμιο συναγερμό» για την ευλογιά των πιθήκων. Στις ΗΠΑ, μέχρι την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 3.000 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 1.140 στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερο από όλα, η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση ενός ιού που προσβάλλει κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, φέρνει στη μνήμη τα πρώτα χρόνια της επιδημίας του έιτζ.

Την εποχή των ομοφοβικών επιθέσεων, που έχουν χαραχθεί καλά στη μνήμη πολλών Αμερικανών ομοφυλόφιλων. Την εποχή που ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αστειευόταν με τον φονικό ιό, που οι εκκλησίες αρνούνταν να κηδεύσουν τα θύματα και που ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν απέφυγε να κάνει δημοσίως οποιαδήποτε αναφορά στην υγειονομική κρίση. Αυτό το τόλμησε μόνο το 1987, όταν περίπου 23.000 Αμερικανοί είχαν πεθάνει εξαιτίας του έιτζ.

Ο συσχετισμός των δύο δεν είναι αυθαίρετος, όπως δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα διαδήλωσαν στο Μανχάταν μέλη της οργάνωσης Act Up, που δημιουργήθηκε το 1987 ως απάντηση στην αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στην απειλή του έιτζ.

Ο Ερικ Μπότσερ, δημοτικός σύμβουλος δύο συνοικιών του Μανχάταν, συμμετείχε στη διαδήλωση και λέει:«Λυπάμαι που βρίσκομαι εδώ. Στο παρελθόν πολλές φορές αναγκαστήκαμε να κάνουμε το ίδιο, να δώσουμε μάχη για την υγεία μας γιατί η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε. Ντροπή τους που μας απογοήτευσαν ξανά».

Πολλοί από τους διαδηλωτές, άλλωστε, υποστήριζαν ότι η αδράνεια της Ουάσιγκτον οφείλεται στο γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων προσβάλλει κυρίως ομοφυλόφιλους άνδρες. «Το ίδιο συνέβη και με το έιτζ», λένε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή