Γυναικοκτονίες: Μακραίνει η «μαύρη» λίστα

Γυναικοκτονίες: Μακραίνει η «μαύρη» λίστα

Δεκατρείς θάνατοι εντός του 2022, με δύο από τα αποτρόπαια εγκλήματα μόλις σε ένα 24ωρο σε Κρήτη και Ζάκυνθο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μαχαίρι αφαίρεσαν τις ζωές των επί ετών συζύγων τους δύο άνδρες στην Κρήτη και στη Ζάκυνθο σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Τα αποτρόπαια εγκλήματα μονοπώλησαν τα δελτία ειδήσεων και συντάραξαν με την αγριότητά τους την κοινή γνώμη, η οποία ωστόσο έχει πάψει να εκπλήσσεται έναντι των γυναικοκτονιών. Βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου και μετράμε ήδη δεκατρείς θανάτους γυναικών το 2022. Σύμφωνα με το femicide.gr, οι περυσινές γυναικοκτονίες έφθασαν τις 30, το 2020 τις 19 και το 2019 τις 17. Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω ιστότοπος, παράρτημα του European Observatory on Femicide (EOF), όπως και πολλές άλλες φεμινιστικές οργανώσεις, κατατάσσουν στις γυναικοκτονίες όλους τους φόνους γυναικών –όχι μόνο εκείνες στις οποίες ο θύτης είναι πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος–, όπως για παράδειγμα ήταν οι δολοφονίες της Σούζαν Ιτον και της Ελένης Τοπαλούδη.

Στη φετινή λίστα προστέθηκε το πρωί της Κυριακής μία ακόμη γυναικοκτονία στο Ανω Μαλάκι Ρεθύμνου, όπου 60χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 56χρονη γυναίκα του, με την οποία είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Η αφορμή για το ειδεχθέστατο έγκλημα ήταν η απόφαση του θύματος να χωρίσει από τον δράστη, με τον οποίο ήταν ζευγάρι από 16 ετών… «Με κατεδάφισε», ισχυρίστηκε ο 60χρονος Κρητικός, η «ιδιοσυγκρασία» του οποίου φαίνεται ότι δεν ανέχθηκε την απόρριψη. Ο δράστης, μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε προς υπεράσπισή του ότι επί τέσσερις δεκαετίες δεν είχε ποτέ χειροδικήσει εις βάρος της γυναίκας του! Η 56χρονη Γεωργία, γνωστή κομμώτρια στο Ρέθυμνο, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία, η οποία αιφνιδιάστηκε με την αποτρόπαιη δολοφονία της. Το ζευγάρι, μάλιστα, προ 15 ημερών είχε γιορτάσει τον γάμο του γιου του. Μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας, το μεν σπίτι φρουρείται από την αστυνομία, το δε κομμωτήριο έχει κατακλυστεί με λουλούδια και σημειώματα από πιστές πελάτισσες της 56χρονης.

Ο δράστης στο Τσιλιβί Ζακύνθου, 49χρονος αλλοδαπός οικοδόμος, ήταν γνωστός για τη βίαιη συμπεριφορά του προς την 41χρονη γυναίκα του και μητέρα των τριών παιδιών του τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Το θύμα, που εργαζόταν ως καμαριέρα, είχε επίγνωση της βιαιότητας του συζύγου, εξ ου και είχε καταθέσει μήνυση για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούνιο αλλά και την Κυριακή το βράδυ, λίγο πριν δολοφονηθεί.

Το ζεύγος βρισκόταν σε διάσταση και ήταν μάλιστα σε ισχύ ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία ο δράστης δεν επιτρεπόταν να προσεγγίζει την οικογενειακή εστία. Κατά τραγική σύμπτωση, λοιπόν, η σύζυγος μετέβη στις 9.30 μ.μ. της Κυριακής στο Α.Τ., καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα ο δράστης την είχε χτυπήσει.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα αυτεπάγγελτο αδίκημα βάσει νομοθεσίας, ώστε αν γίνει καταγγελία, ακόμη κι αν η γυναίκα δεν καταθέσει μήνυση, πρέπει αυτομάτως να ξεκινάει η διερεύνηση της υπόθεσης.

Κατέθεσε μήνυση και σε σχετικό ερώτημα των αστυνομικών απάντησε ότι δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο 49χρονος – ο οποίος μία ώρα αργότερα επέστρεψε στο σπίτι. Σύμφωνα με μαρτυρία της γειτόνισσας, τη χτύπησε και την τραβούσε από τα μαλλιά. Η γειτόνισσα έσπευσε να φέρει βοήθεια, αλλά όταν γύρισε βρήκε την 41χρονη σε δεινή κατάσταση. Το ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες κατέληξε. Ο 49χρονος ανεζητείτο από τις Αρχές και εντοπίστηκε στην οικοδομή στην οποία δούλευε.

Είχαν ενημερώσει

Η άτυχη γυναίκα στη Ζάκυνθο δεν ήταν η μοναδική που είχε προσφύγει στις Αρχές, αλλά δεν κατάφερε να επιζήσει της βίας του πρώην συζύγου της. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων, σχεδόν οι μισές, όπως αποδεικνύεται από τα ρεπορτάζ, είχαν ενημερώσει τις Αρχές για τον κίνδυνο που διέτρεχαν. Εμβλημα-τική ήταν η υπόθεση στη Δάφνη τον περασμένο Ιούλιο, για την οποία είχε κληθεί η αστυνομία από γείτονες λίγες μέρες πριν από το φονικό, οι αστυνομικοί ωστόσο είχαν απλώς περάσει έξω από την πολυκατοικία.

«Καλούμε τις γυναίκες να μιλήσουν, όμως η προστασία που τους προσφέρεται είναι ελλιπής, σχεδόν ανεπαρκής», σχολιάζει στην «Κ» η Αννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμων και ερευνήτρια στη «Διοτίμα». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο 9μηνο του 2021 είχαν καταγραφεί 5.857 περιστατικά, όταν συνολικά το 2019 και το 2020 τα συμβάντα έφταναν τα 5.221 και 5.413, αντιστοίχως. Η αύξηση των καταγγελιών, αποτέλεσμα και της καλύτερης ενημέρωσης των γυναικών για τα δικαιώματά τους, μοιάζει ως μια πύρρειος νίκη. «Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα αυτεπάγγελτο αδίκημα βάσει νομοθεσίας, άπαξ και μια γυναίκα κάνει αναφορά συμβάντος σε Α.Τ., ακόμη και αν η ίδια δεν καταθέσει μήνυση, πρέπει αυτομάτως να ξεκινάει η διερεύνηση της υπόθεσης», υπενθυμίζει η κ. Βουγιούκα, που δεν κρύβει την ανησυχία της για την όξυνση του φαινομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή