Μεσογειακή αναιμία: Σήμα κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις σε αίμα

Μεσογειακή αναιμία: Σήμα κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις σε αίμα

Εκκληση απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν, να προσέλθουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων Παίδων “Αγία Σοφία”, “Γεννηματάς”, “Ευαγγελισμός”, Λαϊκό, Ιπποκράτειο ή Νίκαιας, τα οποία διαθέτουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, ή σε όποιο νοσοκομείο μπορέσουν και να προσφέρουν αυτό το δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς». Την έκκληση αυτή απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, οι οποίοι βιώνουν και φέτος ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των ελλείψεων αίματος.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας του συλλόγου, Ιωάννα Μυρίλλα, οι ελλείψεις έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες 15 ημέρες από το «Αγία Σοφία», όπου και παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός πασχόντων: περισσότεροι από 700 από τους περίπου 2.500 πανελλαδικά, οι οποίοι χρειάζονται 2-3 μονάδες αίματος κάθε 2-3 εβδομάδες. «Στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας του νοσοκομείου οι μεταγγίσεις με ομάδα ρέζους 0 αρνητικό παίρνουν ολιγοήμερες αναβολές. Εάν οι πάσχοντες καταφέρουν να βρουν αιμοδότες από το περιβάλλον τους, τότε λαμβάνουν μία μονάδα αίματος, αντί για 2-3 μονάδες που χρειάζονται, και προγραμματίζεται νέα μετάγγιση λίγες ημέρες μετά. Μικρές αναβολές –που συνεπάγονται και δυσκολία εύρεσης κλινών για τα νέα ραντεβού– αλλά και μειωμένες κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος που μεταγγίζονται παρατηρούνται και για την ομάδα αίματος ρέζους 0 θετικό. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έχουν αρχίσει επίσης να παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ και στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” ζορίζονται», σημειώνει η κ. Μυρίλλα και τονίζει: «Είμαστε δέσμιοι. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε την καθημερινότητά μας, τις διακοπές μας. Μας αντιμετωπίζει το σύστημα σαν πολίτες 2ης κατηγορίας».

Εντός του Αυγούστου το πρόβλημα θα εντείνεται λόγω των αδειών του πληθυσμού που αιμοδοτεί αλλά και του προσωπικού των αιμοδοσιών. Και όπως επισημαίνει η κ. Μυρίλλα, είναι ένα πρόβλημα που μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί με σωστό προγραμματισμό στις αιμοληψίες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πασχόντων, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις πάγιες και τακτικές ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών. Δεν έχει ολοκληρωθεί η κεντρική διαχείριση του αίματος και ο συντονισμός των 93 αιμοδοσιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ έχει «παγώσει» και η δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας.

«Λειτουργεί μόνο μία στο Αιγάλεω, ενώ ο προγραμματισμός ήταν για τέσσερις στο λεκανοπέδιο έως το 2020», αναφέρει η κ. Μυρίλλα και σημειώνει: «Κάθε χρόνο το ίδιο έργο. Είναι τραγικό, αλλά η μόνη χρονιά που δεν είχαμε ελλείψεις σε αίμα ήταν το 2018, όταν οι πολίτες είχαν προσφέρει αίμα μετά την τραγωδία στο Μάτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή