1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Κίνηση ανταρτών στην πόλη των Χανίων

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Κίνηση ανταρτών στην πόλη των Χανίων

Η ανταπόκριση από τα Χανιά, στην «Καθημερινή» της 26ης Νοεμβρίου 1921, αναφερόταν σε μια στασιαστική κίνηση που εκδηλώθηκε εκεί...

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανταπόκριση από τα Χανιά, στην «Καθημερινή» της 26ης Νοεμβρίου 1921, αναφερόταν σε μια στασιαστική κίνηση που εκδηλώθηκε εκεί: «Ενοπλοι συγκεντρωθέντες προ της πόλεως των Χανίων απεπειράθησαν την νύκτα να εισέλθωσιν εντός αυτής. Αντηλλάγησαν πολλοί πυροβολισμοί μετά της φρουράς και αριθμούνται θύματα μεταξύ των στασιαστών. Ταχεία ενίσχυσις της φρουράς συνετέλεσεν εις την απομάκρυνσιν των ανταρτών και την αποκατάστασιν της ηρεμίας εν τη πόλει. Εις την ύπαιθρον χώραν εξακολουθούν αι λεηλασίαι. Αναμένεται ότι οι ένοπλοι θα υποχωρήσουν ταχέως. Προσδοκάται εντονωτέρα ενέργεια εκ μέρους της Κυβερνήσεως».

Στη συνέχεια σημείωνε ότι «βενιζελικοί και Κυβερνητικοί πολιτευόμενοι της νήσου διά κοινής αυτών ανακοινώσεως αποδοκιμάζουσι το κίνημα χαρακτηρίζοντας αυτό ως ολέθριον διά την χώραν υπό τας παρούσας ιδίως κρισίμους εθνικάς περιστάσεις». Και κατέληγε: «Η Κυβέρνησις απεφάσισεν, ως εδήλωσε χθες ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Στάης, όπως μη θέση εις εφαρμογήν τα πρώτα αποφασισθέντα αυστηρότατα περί κηρύξεως εις Κρήτην του Στρατιωτικού Νόμου και εφαρμογής των περί εκτοπίσεως διατάξεων του Νόμου περί Ληστείας».

Αυτή η αναφορά σχετιζόταν άμεσα με την αφορμή του κινήματος, που αποτελούνταν «εκ φυγοστράτων, ανυποτάκτων, λιποτακτών». Συγκεκριμένα, λόγω της μικρής ανταπόκρισης των Κρητικών (ιδίως στη δυτική πλευρά του νησιού) στην επιστράτευση που κηρύχθηκε το 1921, κηρύχθηκε (χωρίς να εφαρμοστεί άμεσα) στην Κρήτη ο Νόμος περί Ληστείας, που προέβλεπε τον εκτοπισμό των συγγενών των ανυπότακτων. Ακολούθησε ένοπλο συλλαλητήριο στα Χανιά, που οδήγησε στην ανάκληση του διατάγματος αλλά όχι στην απόσυρση του ναυτικού αγήματος που είχε σταλεί στην πόλη. Στις 20 Νοεμβρίου εκδηλώθηκε νέα στασιαστική κίνηση –σε αυτήν αναφερόταν η «Κ»–, η οποία θα τελειώσει μετά από τριήμερες συγκρούσεις με την υποχώρηση των στασιαστών στα ορεινά.

1919-1922 – Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η Κίνηση ανταρτών στην πόλη των Χανίων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή