Κορωνοϊός: Αναμένοντας τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Κορωνοϊός: Αναμένοντας τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σε αναθεώρηση των συστάσεων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να οδηγήσουν οι εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης και έγκρισης των επικαιροποιημένων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναθεώρηση των συστάσεων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να οδηγήσουν οι εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης και έγκρισης των επικαιροποιημένων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει πιο ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών και των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Ανάλογα δε και με τον χρόνο έγκρισης και άφιξης των επικαιροποιημένων εμβολίων που θα καλύπτουν και παραλλαγές της Ομικρον, αλλά και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ενδεχομένως να υπάρξει και σύσταση για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η ενημέρωση που έχει το υπουργείο από τις εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια είναι ότι μέσα στον Αύγουστο ενδεχομένως να δοθεί έγκριση για εμβόλια που θα καλύπτουν και τις πρώτες υποπαραλλαγές Ομικρον και θα ακολουθήσουν και αυτά που θα περιλαμβάνουν και τις Ομικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Ενδεχομένως και εντός Αυγούστου να δοθεί έγκριση για τα νέα σκευάσματα – Προς αναθεώρηση οι συστάσεις εμβολιασμού.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα των πολλών θανάτων ασθενών με COVID-19 που καταγράφονται στη χώρα μας, και προανήγγειλε μεγαλύτερη ανάλυση στον τρόπο παρουσίασης των σχετικών στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, ώστε να φαίνεται πόσοι από τους θανάτους οφείλονται στην COVID-19 και πόσοι αφορούν ασθενείς που απλώς βρέθηκαν θετικοί στον ιό και άρα έχουν καταγραφεί ως COVID. Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει τους θανάτους με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού (κάθε άτομο που μολυνθεί από τον κορωνοϊό και καταλήξει, ανεξάρτητα εάν ο θάνατος προήλθε από άλλο αίτιο), τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης χαρακτηρίζουν ως θανάτους COVID μόνο αυτούς για τους οποίους ευθύνεται ο ιός. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τρόπου καταγραφής των θανάτων COVID στην Ελλάδα, ωστόσο τα στοιχεία θα συνοδεύονται με μεγαλύτερη ανάλυση των περιστατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT