Φεύγει η μοβ μέδουσα, έρχεται η «σαλούφα»

Φεύγει η μοβ μέδουσα, έρχεται η «σαλούφα»

Κοπάδια από μεσογειακές μέδουσες εμφανίστηκαν στο στενό του Ευρίπου χθες το πρωί. Η «σαλούφα», όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι ακίνδυνη και βρίσκεται σε έξαρση πάντα τέτοια εποχή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρισαν χθες οι κάτοικοι της Χαλκίδας, καθώς μια στρατιά από μέδουσες διέσχιζε τον πορθμό του Ευρίπου. Οσοι είχαν την τύχη να περνούν από τη γέφυρα της Χαλκίδας διέκριναν τις μέδουσες να «χορεύουν» στο ρεύμα του καναλιού και να παρασύρονται λόγω της παλίρροιας. «Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το θέαμα», διευκρινίζει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας. «Πρόκειται για τη μεσογειακή μέδουσα (Cotylorhiza tuberculata), η οποία βρίσκεται σε έξαρση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τέλη Ιουλίου, δηλαδή, έως τέλη Σεπτεμβρίου».

Το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, γνωστής ως «τηγανητό αυγό» ή «σαλούφα», είναι τελείως ακίνδυνο, το τσίμπημά της δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί η «σαλούφα» να τράβηξε χθες τα… φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο συναντάται συχνά στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και στην Αδριατική Θάλασσα.

«Η μεσογειακή μέδουσα βρίσκεται πάντα σε καθαρά νερά, τρώει πλαγκτόν, ενώ προσφέρει καταφύγιο στα μικρά ψάρια, που φωλιάζουν στα πλοκάμια της», περιγράφει ο κ. Τακλής. «Η εμφάνισή της τώρα στη Χαλκίδα δεν συνδέεται καθόλου με την εμφάνιση της μοβ μέδουσας το τελευταίο διάστημα», τονίζει, προϊδεάζοντάς μας ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να δούμε ξανά «κοπάδια» από μεσογειακές μέδουσες σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Πλήθος μεδουσών διέσχισε χθες τη γέφυρα της Χαλκίδας – Το ακίνδυνο είδος βρίσκεται σε έξαρση κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι έχει περιοριστεί πολύ η παρουσία της μοβ μέδουσας. «Ειδικά στο Αιγαίο, οι καταγραφές είναι πολύ λίγες, εκτιμώ ότι το επόμενο καλοκαίρι το φαινόμενο θα έχει εξαλειφθεί», σημειώνει ο ίδιος. Αλλωστε, αυτά τα φαινόμενα διαρκούν κατά κανόνα δύο με τρία χρόνια. «Δεν έχουμε πολύ καλή εικόνα για το Ιόνιο, όπου η πορεία της μέδουσας εξαρτάται από πολλές συνιστώσες», προσθέτει.

«Η μοβ μέδουσα εμφανίσθηκε αρχικά τον χειμώνα του 2020 στην Ισπανία και τον επόμενο χειμώνα μετακινήθηκε σε Ιταλία και Μάλτα, προτού φθάσει στα Επτάνησα», υπενθυμίζει ο κ. Τακλής. «Ενας αστάθμητος παράγοντας είναι πάντα η Αδριατική, ένας άλλος οι χώρες της Αφρικής, όπου δεν γίνονται καταγραφές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή