Καιρός: Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 2 – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός: Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 2 – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πού αναμένονται σημαντικες βροχοπτώσεις σήμερα λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής που έρχεται από την Αδριατική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη μέρα, εκτεταμένη ατμοσφαιρική αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Δευτέρα, με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος κυρίως της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Ο λόγος της ξαφνικής αυτής αλλαγής είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας μας πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατα τη διάρκεια της Δευτέρας 22/08 θα είναι: 

  • Βροχές και καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αν. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Αν. Πελοπόννησο και τοπικά σε Θράκη.
  • Τα φαινόμενα κατα τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.
  • Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Δευτέρας 22/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Καιρός: Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 2 – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν-1

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 2 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Ο καιρός της Δευτέρας

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, περιμένουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες και ενδεχομένως στα ορεινά της Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και θα συνοδευτούν από ενισχυμένους ανέμους και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων εντοπίζεται κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 31-33, στην Ήπειρο από 18 έως 32 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 32-34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 31 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 20 έως 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα πελάγη όπου θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική, περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33-34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή